Kreće proizvodnja baranjskog kulena, 250 kuna za kilogram

Kreće proizvodnja baranjskog kulena, 250 kuna za kilogram

BRANJIN VRH POSTAJE CENTAR KULENARSTVA

Pet prostora Kuće baranjskog kulena kapaciteta je po 2,5 tona kulena godišnjeBELI MANASTIR – Prije približno sedam mjeseci u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinom Vrhu otvorena je Kuća baranjskog kulena, sagrađena u sklopu istoimenog projekta u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Javlja GLAS SLAVONIJE

Vrijednost joj je veća od 12,5 milijuna kuna, a nastala je na inicijativu članova udruge Baranjski kulen. U sklopu projekta izvedeni su radovi na rekonstrukciji stare kuće u Branjinom Vrhu, a jedan od zadataka bio je sačuvati izvorni izgled objekta u kojem je smješten prezentacijski prostor. Provedeno je i opremanje objekta, tako da je u dvorištu sagrađen proizvodni pogon s cjelokupno potrebnom vrhunskom tehnološkom opremom za proizvodnju tradicionalnog baranjskog kulena, ali u skladu sa svim suvremenim standardima. Završnoj konferenciji nazočna je bila i ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak, koja je istaknula kako je Kuća baranjskog kulena samo dio uspješno povučenih EU sredstava od strane Grada Belog Manastira te da će Kuća pridonijeti brendiranju cijele Baranje i omogućiti malim proizvođačima uspješnu tržišnu utakmicu. S njom se tada složio i župan Ivan Anušić, podsjetivši kako je kulen naša specifičnost te kao takav zaslužuje imati svoju kuću. U njoj je dosada proizvedena samo jedna probna tura, za koju je struka istaknula kako je ‘’više nego dobar’’. Nakon što su pristigli svi potrebni dokumenti, u ponedjeljak će početi i proizvodnja, zasad doduše u nešto manjim količinama.

– Konačno smo dočekali dan da u Kući krene prava proizvodnja. Do kraja godine ona neće biti punog kapaciteta, što će se dogoditi s prvim danima sljedeće godine, kako bi već za uskrsne blagdane imali prve prave baranjske kulene proizvedene u Branjinom Vrhu – kaže Slobodan Stanković, čiji je OPG jedan od pet tamošnjih zakupoprimaca (uz njega, to su još OPG Šarošković, Delikatese Matijević, OPG Milorad Stojković i OPG Jovica Zuber). Naglašava kako bi svi tamo proizvedeni kuleni trebali biti podjednaki jer će se proizvoditi prema jasno utvrđenim kriterijima za baranjski kulen te će im cijena biti 250 kuna za kilogram.

Važno je istaknuti kako će u Kući baranjskog kulena bit koncentrirana većina registriranih baranjskih proizvođača ove delicije. Gradu Belom Manastiru plaćat će simboličnu cijenu najma, a nakon pet godina, koliko će im on trajati, nadaju se da će vrhunski opremljene prostorije naslijediti mlađi proizvođači kakvih, nažalost, Slavoniji i Baranji već kronično nedostaje. Godišnji kapacitet svakog od pet novih prostora Kuće baranjskog kulena, opremljene suvremenom tehnologijom (od strojeva za mljevenje, punjenje i sušenje te zriobu kulena), nešto je veći od 2,5 tona kulena. Stanković izražava zahvalu Gradu Belom Manastiru i Belju, kao ‘’predvodniku proizvodnje’’, za uvjete koji su im omogućeni.

Ivica Getto Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA