‘Ne slušajte uvijek liječnika, koristite se stepenicama i zaboravite na ‘penziju‘. Japanski doktor tvrdi da je otkrio tajnu dugovječnosti, evo njegovih 10 pravila za doživljavanje stote

‘Ne slušajte uvijek liječnika, koristite se stepenicama i zaboravite na ‘penziju‘. Japanski doktor tvrdi da je otkrio tajnu dugovječnosti, evo njegovih 10 pravila za doživljavanje stote

Moglo bi se reći da je dr. Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog liječnika uvelike pridonijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno, piše Buka.  Prenosi SLOBODNA DALMACIJA

Preminuo je 18. srpnja 2017. u 105. godini života, a cijelom svijetu ostavio je u naslijeđe vrlo vrijedna saznanja o tajni dugog života.

Želite li doživjeti sto godina u dobroj formi, zdravog tijela i duha? Moguće je – pokazao je to svojim primjerom!

Hinohara je također pomogao uspostaviti medicinske sustave, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do svoje smrti, dr. Hinohara je radio u bolnici, liječeći pacijente i podučavajući studente na fakultetima.

Evo njegovih 10 zlatnih savjeta za postizanje dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi od dobrog osjećaja, a ne od zdrave prehrane i puno sna.

„Svi se sjećamo kako smo kao djeca često zaboravljali jesti ili spavati dok smo se zabavljali. Vjerujem da taj stav možemo zadržati i kao odrasli – najbolje je ne zamarati tijelo previše pravila, poput ručka i spavanja”, objašnjava dr. Hinohara.

2. Čuvajte se pretilosti!

Doktor Hinohara je stalno naglašavao da ljudi koji nemaju višak kilograma doživljavaju stotinu, pa treba paziti na svoju težinu i tjelesnu kondiciju. Ne trebamo se opterećivati ​​hranom, ali ipak treba paziti da se ne prejedemo. Primjerice, za doručak je popio kavu, čašu mlijeka i sok od naranče sa žličicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je ovo ulje izvrsno za krv i kožu.

3. Planirajte unaprijed!

Hinohara je uvijek imao pun raspored za iduću godinu, a čak je planirao i više za budućnost. Dakle, kako je rekao – jako se razveselio Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Nažalost, nije ih doživio, ali njegov odnos prema životu i planovima pokazuje koliko je bio optimističan, što je također vrlo važna stavka za dugovječnost.

4. Ne morate otići u mirovinu ako to ne želite.

“Nakon 65. godine počeo sam volontirati. Poučavam i posjećujem pacijente, čak i po 18 sati dnevno, i uživam u svakoj minuti svog posla”, rekao je Hinohara. Ako čovjek i dalje želi raditi – neka radi. Ako ne želi, neka se povuče i posveti onome što želi.

5. Dijelite znanje i vještine s drugima.

Hinohara je držao oko 150 predavanja godišnje. Učio je svima – od djece u školi do ozbiljnih poduzetnika i liječnika. Uvijek je stajao dok je govorio, a njegova predavanja ponekad su trajala i po 90 minuta. Govorio je da ga stajanje čini jačim.

6. Ne vjerujte svemu što vam liječnik kaže.

Dr. Hinohara je vjerovao da liječnici ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predložio je da ga ljudi, kada liječnik prepiše terapiju ili pregled, pitaju bi li to preporučio i svojoj rodbini. Ako je odgovor ne, zašto se izlagati nepotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i glazba imaju veliki utjecaj u liječenju, mnogo veći nego što medicina misli.

7. Uvijek koristite stepenice i sami nosite svoju prtljagu.

Da biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na dizalo. Uvijek i svugdje idite uz stepenice i pokušajte nositi svoju prtljagu sa sobom. Hinohara se cijeli život penjao stepenicama i uvijek je skakao jedan po jedan. Stepenice i hodanje svakodnevna su vježba za vaše srce i cijelo tijelo.

8. Inspirirajte se svaki dan, pronađite inspiraciju.

Čitajte, pronađite pisce u književnosti koji vas inspiriraju. Tako je i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila pjesma Roberta Browninga – Abt Vogler. Ne morate se fokusirati samo na književnost. Slušajte glazbu, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte prirodom…

9. Bol je tajanstvena.

Najučinkovitiji način prevladavanja boli je zabava. Kada je dijete udareno, objasnio je Hinohara, ono će plakati dok nešto drugo ne zaokupi njegovu pažnju. Tada će zaboraviti bol. To bi odrasli trebali učiniti. Bol treba utopiti u zabavi! Smatrao je da u bolnice treba dovesti terapijske pse i druge životinje, kao i glazbu koja će pacijentima pomoći da se nose s bolovima.

10. Nemojte gomilati materijalne stvari.

“Nemoj provoditi život skupljajući materijalne stvari, jer ionako nećeš ponijeti ništa sa sobom kad umreš” – jednostavan je bio Hinohara u posljednjem od deset zlatnih principa dugovječnosti. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA