‘Crno tržište‘ skrbi o starijima cvjeta: neke njegovateljice nude skrb u zamjenu za nekretninu, vrebaju usamljene umirovljenike. Nude im i gotove ugovore, ovaj nikako ne potpisujte!

‘Crno tržište‘ skrbi o starijima cvjeta: neke njegovateljice nude skrb u zamjenu za nekretninu, vrebaju usamljene umirovljenike. Nude im i gotove ugovore, ovaj nikako ne potpisujte!

Kakva je situacija s umirovljeničkim primanjima s jedne, te s cijenom i ponudom smještaja za starije s druge strane, najbolje govori podatak da ih sve više strancima nudi kuće u zamjenu za skrb, navodi Mirovina.

Hrvatska ima ogroman problem oko smještaja i skrbi starijih osoba. Vijest prenosi SLOBODNA DALMACIJA

U domovima ima mjesta za one koji to mogu platiti, a takvih je svega tri posto starijih od 65 godina. U takvoj situaciji nije čudno što cvjeta ‘crno tržište’ skrbi o starijima, upozotava Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske. Oglasnici su puni onih koji traže, ali i onih koji nude pomoć. 

Novinari portala Mirovina okrenuli su nekoliko brojeva iz oglasnika kako bi provjerili kakva se skrb nudi umirovljenicima.

Jedna njegovateljica za sat vremena traži 35 kuna. Kad bi, primjerice, baku posjećivala samo radnim danima i kod nje ostajala po četiri sata, već bi tada starica za njezinu uslugu trebala izdvojiti 2.800 kuna. Jedna mirovina teško bi bila dostatna za takav luksuz. A gdje su tu još hrana, režije, higijenske potrepštine i ostali troškovi.

Neke njegovateljice nude skrb u zamjenu za nekretninu. Vrebaju tako usamljene umirovljenike, u nadi da će im ovi na kraju, za ono malo ukazane pažnje, ostaviti stan. 

Iznimno je važno razlikovati ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, pri čemu ovaj drugi nikad ne treba potpisati, jer njegovatelj njime automatski stječe pravo na imovinu umirovljenika.

I neki umirovljenici sami nude kuću u oglasniku u zamjenu za uzdržavanje.

Novinari spomenutog portala kontaktirali su tako 89-godišnjak iz Karlovca, koji nakon smrti supruge živi sam. Ima dvije nekretnine te bi jednu mijenjao za skrb. Kaže da mu treba pomoć oko kuhanja i čišćenja, ali i društvo, budući da je “uvijek lakše kad imate s kim popiti kavu i popričati”.

I jedna 72-godišnja udovica nudi kuću i imanje na atraktivnoj lokaciji u zamjenu za doživotno uzdržavanje. Ona je i dalje pokretna i samostalna, ali je svjesna da u skoroj budućnosti to neće biti pa se želi na vrijeme osigurati.

I ona je tek tijekom razgovora s novinarima portala doznala razliku između dvaju ugovora. 

S tom iznimno važnom distinkcijom zapravo nije upoznato oko 90 posto umirovljenika koji traže skrb. 

Dakle, dosmrtni ugovor nikad ne treba potpisivati jer u tom slučaju nekretnina automatski prelazi na pružatelja skrbi, navodi portal Mirovina.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA