Kulen s markicom europske kvalitete

Kulen s markicom europske kvalitete

Samo jedan kulen malih proizvođača u nas ima markicu europske kvalitete. Zaštićenog je imena – Baranjski kulen, a dolazi iz Suze. Nakon školovanja u SAD-u i posla inženjera u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Hrvoje Matijević s obitelji se vratio kući u Baranju i posvetio proizvodnji te delicije. Javlja HRTV

Baranjski kulen čine svi uobičajeni začini – paprika, sol, češnjak, ali i papar što je baranjska tradicija. U kulen ide najkvalitetnije svinjsko meso – but, file i kare, a u kulenovu seku lopatica i vrat.

Obitelj Matijević uzgaja svojih 150 svinja i po HASAPU proizvodi začinsku papriku. To su samo neki od strogih uvjeta za markicu EU kvalitete koja se traži, a koju ovo poljoprivredno gospodarstvo ispunjava u potpunosti. U tradicionalnoj proizvodnji najvažnija je higijena mesa, prostora i radnika.

– Mi u naše proizvode ne stavljamo nikakve konzervanse, umjetne aditive, nitrate. Ništa što može tu proizvodnju usmjeriti u nekom industrijskom smjeru,nego je sve tradicionalno i prirodno. Zato je higijena najvažnija da mi ne bi unijeli neke mikrooorganizme unutra koji mogu naštetiti samom proizvodu, objasnio je Hrvoje Matijević, OPG Matijević iz Suze.

Uz dobro promiješano meso i pravilan omjer začina, jer se često ljutinom prikriva nekvalitetno meso, u proizvodnji kulena, važno je, kažu ovi provjereni znalci, i kako se crijevo puni.

– Punjenje je jako bitno. Najbitnije je da nema zraka ni malo. Dobro se napuni stroj, kad punimo dobro držimo i ne smije biti ni malo zraka jer ako bi bilo zraka dolazi do kvarenja, rekao je kulen-majstor iz Suze Đurađ Kršić.

Proizvodnja kulena u pogonu traje otprilike mjesec i pol, a nakon toga slijedi sušenje i zrenje od 6 do 8 mjeseci.

OPG Matijević proizvodi i slaninu i kobasice. Iz EU fondova povukli su 2,5 milijuna kuna i proširili svoj pogon na 500 četvornih metara. Proizvodnju nisu i neće povećavati jer kažu da bi se time narušila kvaliteta. Nedavno su uredili i kušaonicu u kojoj se svaki putnik namjernik može uvjeriti u okuse i kvalitetu suhomesnatih baranjskih delicija. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA