Ugledni psihijatar o MUP-ovim prijedlozima: Suluda represija nad liječnicima i pacijentima!

Ugledni psihijatar o MUP-ovim prijedlozima: Suluda represija nad liječnicima i pacijentima!

Piše: Dr. Herman Vukušić

Suluda represija nad liječnicima i pacijentima!

Upravo ovim riječima može se opisati situacija koja će nastati eventualnim usvajanjem MUP-ovih prijedloga Izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama (dalje: Izmjene i Zakon).

Prema spomenutim Izmjenama liječnici primarne zdravstvene zaštite dužni su MUP-u prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja svojih pacijenata koja može dovesti do smanjene sposobnosti upravljanja motornim vozilom, čime pacijent privremeno gubi vozačku dozvolu.

Problem je u tome što, za razliku od drugih država, u Hrvatskoj nigdje nisu taksativno pobrojana medicinska stanja odnosno promjene istih koja predstavljaju rizik sjedanja za volan.

Po tome ispada da, teoretski, i kurje oko predstavlja rizik upravljanja vozilom zbog mogućeg bola kod pritiska na papučicu gasa ili kočnicu.

Također, zakonodavac je smetnuo s uma činjenicu da uzimanje vozačke dozvole samo s osnova dijagnoze, BEZ MEDICINSKOG VIJEŠTAČENJA svakog slučaja ponaosob, predstavlja ozbiljan atak na elementarna ljudska prava.

Sjetimo se samo koliko smo puta slušali u posljednjih 25 godina kako će se braniteljima sa PTSP-om uzeti vozačke dozvole, a neki su to svojedobno čak pokušavali progurati u Zakon o hrvatskim braniteljima!

Međutim, kada bi ovakove “inicijative” došle pred sud međunarodne stručne javnosti, uvijek bi bile ismijavane i ridikulizurane, pa od uzimanja vozačke dozvole “prolupalim” braniteljima nikada nije bilo ništa…..

Sadašnja situacija puno je opasnija jer se odnosi ne samo na jednu socijalnu skupinu, već društvo u cjelini, a imati će dva velika negativna učinka.

Kao prvo, dodatno će uvelike opteretiti ordinacije opće i obiteljske medicine, gdje su sada liječnici stavljeni u poziciju da odlučuju tko će sve ostati bez vozačke dozvole, što će izazvati lavine negodovanja i konfliktnih situacija.
Drugo, u strahu da ne izgube vozačku dozvolu, mnogi pacijenti neće uzimati potrebnu terapiju ili uopće NEĆE IĆI LIJEČNIKU, što tek može imati tragične posljedice kako po njih same, tako i za njihovu okolinu.

Stoga sasvim stoji današnji javni apel predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, dr. Nataše Ban Toskić, za hitnim izmjenama ovakovih Izmjena, ovoga puta uz suradnju liječničke struke, posebice ako se uzme u obzir da medicinska stanja čine NITI TRI POSTO ukupnih uzroka prometnih nezgoda u RH.

Na koncu, o “sposobnosti” ekipe koja je priredila ovakov prijedlog Izmjena dovoljno govori činjenica da u dvije godine od donošenja prošle verzije Zakona nisu bili sposobni donijeti pravilnik koji je trebao regulirati upravo ove situacije…..