HND I SNH PREMIJERU: VLADA TREBA OSIGURATI KVALITETNO MEDIJSKO ZAKONODAVSTVO

HND I SNH PREMIJERU: VLADA TREBA OSIGURATI KVALITETNO MEDIJSKO ZAKONODAVSTVO

Objavljeno na službenim stranicama HND-a. Nakon Godišnje skupštine Europske federacije novinara (EFJ), koja je protekli vikend održana u Zagrebu, u subotu je predsjednika EFJ-a Mogensa Blichera Bjerregårda, glavnog tajnika Ricarda Gutiérreza, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever na sastanak pozvao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Uz premijera su na sastanku bili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić i glasnogovornik Vlade Marko Milić. 

Predsjednik HND-a je, zahvalivši na prijemu, kazao kako je u proteklih pet godina bilo jako puno povoda za sastanak s premijerom. U Hrvatskoj su, naime, prema podacima HND-a trenutno aktivne najmanje 924 tužbe protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 78,5 milijuna kuna, rekao je Zovko, dodajući da je Hrvatska jedina država na svijetu u kojoj javni medijski servis javnim novcem tuži strukovnu novinarsku organizaciju HND, koja postoji već 111 godina, ali i vlastite zaposlenike među kojima je i predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić. Podsjetio je da je Mikleušević Pavić tužena zajedno s HND-om zbog priopćenja u kojemu osuđuje propuste na javnoj televiziji poput afere s preprodajom ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo. HRT u toj tužbi od HND-a traži 200.000 kuna, a od Sanje Mikleušević Pavić 50.000. SLAPP-tužbe su veliki problem i one predstavljaju novi model napada na novinare i medije, naglasio je Zovko.

Predsjednica SNH Maja Sever naglasila je kako joj je drago da je nakon pet godina došlo do sastanka te da krovne novinarske organizacije od Vlade ne traže da spašava novinarstvo ili da pomaže, nego da donese zakonsku regulativu koja će osigurati slobodan i siguran rad novinara i razvoj kvalitetnog istraživačkog novinarstva. Zbog toga su SNH i HND i ovaj put upozorili kako je u rukama Vlade mogućnost dodatne promjene Kaznenog zakona kojom bi se članak povrede časti uklonio iz kaznene razine na prekršajnu. Zovko i Sever pozdravili su rad radne grupe za SLAPP i napore da se ide u smjeru dodatnih edukacija sudaca, ali i istaknuli kako smatraju da treba napraviti još taj korak u zakonodavstvu.

Zatraženo je i da se osigura neovisan rad regulatornog tijela – Agencije za elektroničke medije – te uz primjer postupka dodjele radijske koncesije Radija 101 naglasili kako način izbora članova, pa onda i rad Agencije, pokazuje razmjere tog problema. Više na LINKU

DEMOS MEDIA