Izbačeni članovi SDP-a osnovali novi klub zastupnika u Saboru. Bernardić: Od danas se više nećemo baviti Peđom Grbinom…

Izbačeni članovi SDP-a osnovali novi klub zastupnika u Saboru. Bernardić: Od danas se više nećemo baviti Peđom Grbinom…

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je također izbačen iz stranke, ustvrdio je da niti danas ne bi postupao drugačije nego u vrijeme kad je bio na čelu stranke.

Članovi SDP-a i saborski zastupnici koji su na inicijativu predsjednika stranke Peđe Grbina izbačeni iz stranke, kao i Domagoj Hajduković koji je iz stranke istupio svojevoljno, danas su osnovali svoj saborski klub zastupnika – Klub socijaldemokrata. Za predsjednika Kluba izabran je spomenuti Hajduković. Podsjetimo, iz SDP-a su zbog pobune izbačeni Davor Bernardić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Katica Glamuzina, Vesna Nađ, Romana Nikolić i Renata Sabljar Dračevac. Doznaje Novi List

U ime Kluba socijaldemokrata na današnjoj konferenciji za novinare govorio je Davorko Vidović, koji je istaknuo da osnivanje Kluba nije bila namjera, nego je, rekao je, riječ o iznuđenoj situaciji. Klub je, istaknuo je Vidović, osnovan kako bi njegovi članovi osigurali normalan rad i izvršenje misije i poslanja koje imaju kao saborski zastupnici.

– Ne sjećam se da se ovako nešto dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, da najveća oporbena stranka samu sebe detronizira i stavi se na neku marginu. Ovaj Klub bit će najjači oporbeni klub i želimo pokazati da se na kvalitetan način mogu prezentirati politike i programi za koje smo dobili povjerenje birača. U njemu su bivši ministri, načelnici, gradonačelni, ali i mladi kolege koji su se iskazali. Sve potrebne dokumente za osnivanje smo izradili i tijekom današnjeg dana te ćemo tajništvu predati sve što je potrebno da od ponedjeljka djelujemo kao Klub socijaldemokrata, rekao je Vidović.

Predsjednik novog Kluba Hajduković, pak, istaknuo je da odluka o osnivanju Kluba nije bila lagana.

– SDP je bio stranka koja postavlja nove demokratske standarde, a sad postavlja nedemokratske. Ne možemo prihvatiti biti dio takvog kluba i takve stranke. Ključno nam je bilo da dobijemo placet za rad, a za dalje ćemo se dogovarati. Nisu nas zanimala kadrovska mjesta, istaknuo je Hajduković.

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je također izbačen iz stranke, ustvrdio je da niti danas ne bi postupao drugačije nego u vrijeme kad je bio na čelu stranke.

– Za mene je ovo emotivan trenutak, jer SDP smo gradili 23 godine. Žao mi je što se ovo dogodilo, ali život ide dalje. Nažalost, današnje rukovodstvo stranke nije ni socijalno, a najmanje je demokratsko. Od svega je ostala samo ‘partija’ i to u najgorem smislu riječi. Mi ćemo se boriti sa socijaldemokraciju, za demokratsku zemlju bez korupcije. Mi ćemo nastaviti našu misiju, a to je poštenija i pravednija zemlja, istaknuo je Bernardić.

Dodao je još i da nije dijelio savjete kad je odstupio sa čela stranke.

– Poslao sam pismo Peđi Grbinu, koji je rekao da je zadatak lidera da okuplja, da skupi sve glave na kup i da nađe način kako motivirati članove stranke. Najvažnija stvar za pobjedu na izborima je motivirana stranka. Nama je SDP u srcu, mi možemo biti izbačeni iz SDP-a, ali SDP i ideja socijaldemokracije nikad neće biti izbačeni iz nas, zaključio je Bernardić, napominjući da se od danas članovi novog saborskog kluba ne misle više baviti Peđom Grbinom, niti SDP-om.