Njemački socijaldemokrati tijesno su pobijedili na jučerašnjim parlamentarnim izborima. SPD ima 25,7 posto, a CDU CSU 24,1 posto.

Njemački socijaldemokrati tijesno su pobijedili na jučerašnjim parlamentarnim izborima. SPD ima 25,7 posto, a CDU CSU 24,1 posto.

Analiza rezultata njemačkih parlamentarnih izbora u programu HRTV-a

Njemački socijaldemokrati tijesno su pobijedili na jučerašnjim parlamentarnim izborima. SPD ima 25,7 posto, a CDU CSU 24,1 posto. Obje stranke ustraju ne preuzimanju zadatka sastavljanja nove koalicijske vlade.

O tome su govorili “U mreži Prvog” profesor Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Goran Bandov sa Sveučilišta u Zagrebu te novinarka Hrvatskog radija Jelena Maštruko koja se javila iz Berlina. Emisiju je uredila i vodila Ana Krolo Molnar.

– Rezultati izbora su u skladu s očekivanjima jer su tako pokazivala istraživanja javnog mnijenja, ali su neočekivana ako imamo na umu stanje od prije godinu dana kad je CDU bio na 30 posto potpore birača, a SDP na 15 posto. Više je razloga zašto je došlo do preokreta. Jedan je taj što se Angela Merkel tek pred kraj uključila u kampanju. Nije bilo prijenosa njezine podrške i popularnosti na novog kandidata CDU-a Armina Lascheta, a on je učinio niz grešaka na početku kampanje, od kojih je jedna bila kad su ga kamere ulovile da se smije u jednom posjetu poplavljenih područja.

Ankete su dobro predvidjele pad CDU-a i rast SPD-a

SPD je, s druge strane, imao uvjerljivog vođu Olafa Scholza, koji je zračio iskustvom i stabilnošću, istaknuo je prof. Zakošek.

Maštruko je rekla da posljednjih tjedana SPD ima stabilnu prednost pred CDU-om od oko pet posto uz velik broj neodlučnih.

– Rezultat je na kraju ispao vrlo tijesan. SPD je pobijedio s prednošću od 1,6 posto, rekla je.

Istaknula je da je riječ o tri moguće koalicije. Više na LINKU

DEMOS MEDIA