Postoji li privatnost u digitalnom svijetu?

Postoji li privatnost u digitalnom svijetu?

Iako sve tehnološke kompanije tvrde da su njihovi proizvodi i aplikacije potpuno sigurni te da poštuju privatnost svakog korisnika, nebrojeno puta do sada se pokazalo da to baš nije tako. Aktualan osvrt donosi ALJAZEERA

Evropska unija je nedavno kaznila kompaniju Facebook sa 110 miliona eura zbog prikrivanja podataka o kupovini aplikacije WhatsApp 2014. godine. EU je takođe kaznio kompaniju Google 2019. godine najvećom kaznom u svojoj istoriji – čak 1,49 milijardi eura, zbog propusta u oglašavanju, prikupljanja podataka korisnika, kao i poslovne politike koja je onemogućavala da ti oglasi i reklame budu prikazane i na trećim sajtovima.

Takođe, američko Ministarstvo ekonomije, kao i Komisija za telekomunikacije (FCC) konstantno vrše nadzor velikog broja tehnoloških giganata, a u sve to se nekoliko puta uključio i Kongres SAD-a. Jasno je da tehnološkim mega-korporacijama, koje zajedno vrede trilione dolara, privatnost korisnika nije na prvom mestu, već, naravno – profit.

Još od prvih dana interneta, sredinom ’90-ih, bilo je jasno da će glavna “roba“ na internetu biti navike korisnika, njihove potrebe kada je online kupovina u pitanju te omiljena muzika i filmovi na sajtovima za zabavu. Svi ovi podaci su u početku vredeli malo i uglavnom su služili samim vlasnicima web sajtova, kako bi eventualno postavili još neke sadržaje i time privukli posetioce.

Kako je ‘iskorišten’ 11. septembar

Velika globalna kompanija Amazon je počela kao online knjižara, koja je imala u ponudi uglavnom žanr naučne fantastike. I veliki Google je u početku bio samo jedna od stranica za pretragu interneta. U to vreme su dominirali MSN, Yahoo, Ask Jeeves i Altavista.

A onda se desio 11. septembar 2001. godine. Teroristički napadi na New York i Washington nisu uticali samo na globalnu politiku te početak američkog vojnog angažovanja u Iraku i Afganistanu, uz međunarodne koalicione trupe. Gotovo odmah su američke, ali i evropske bezbednosne agencije označile internet kao “plodno tlo za komunikaciju terorista i ekstremista širom sveta, ali i savršeni medij za širenje ekstremističkih sadržaja, učenja i teorija“. Više na LINKU

DEMOS MEDIA