Opet kuha na sjeveru Kosova: Srbi s više od 400 vozila stigli na prijelaze Jarinje i Brnjak, napravljena blokada…

Opet kuha na sjeveru Kosova: Srbi s više od 400 vozila stigli na prijelaze Jarinje i Brnjak, napravljena blokada…

Igor Simić, potpredsjednik Srpske liste, priopćio je da su Srbi s Kosova bijesni zbog poteza Prištine da na granične prijelaze Jarinje i Brnjak pošalje specijalne jedinice Rosu.

Kako je naveo, Srbi idu prema graničnim prijelazima i trenutno je oko 300 vozila Srba na Jarinju i više od 100 na administrativnom prelazu Brnjak.

„Blokirane su oba prometna traka i promet je u blokadi na Jarinju“, rekao je on za Prvu televiziju i dodao da se jutros održane hitne konzultacije članova Srpske liste.

Portal Kosovo online javlja da je na Jarinju velika tenzija i da pripadnici Rosu zahtijevaju od okupljenih Srba da se raziđu.

„Pozivamo naše građane da budu suzdržani i da ne nasjedaju na provokacije, jer ovo jest provokacija Prištine, pretpostavljamo da bi se Srbima ograničila sloboda kretanja oduzimanjem registarskih pločica iz Srbije“, rekao je Simić.

On je naglasio da poziva na smirenost ali da je građana sve više i da su oni bijesni, prenio je B92.

Podsjetimo, specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva prijelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku, piše Sputnjik. Stigli su u dvadesetak vozila od čega više od 10 blindiranih.

Nakon toga stigla je vijest da su pripadnici Rosu raspoređeni širom sjevera Kosova, ne samo na prijelazima, što je izazvalo veliku uznemirenost kod Srba koji tamo žive, opisuje Sputnjik.

Kosovska policija je tijekom jučerašnjeg dana na Jarinju i Brnjaku instalirala desetak montažnih kontejnera, a to, kao i današnja akcija se dovodi u vezu s uspostavljanjem reciprociteta zbog registarskih pločica Republike Srbije.

Počelo oduzimanje pločica

Počelo je oduzimanje registarskih pločica s oznakama sa sjevera Kosova, a vozila s oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimati probne oznake i plaćati osiguranje, javlja reporter RTS-a s Jarinja.

Prema informacijama RTS-a, osiguranje se naplaćuje pet eura, a probne oznake traju dva mjeseca.