Uvoz i rast cijena žitarica uništavaju domaću proizvodnju

Uvoz i rast cijena žitarica uništavaju domaću proizvodnju

Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj, unatoč milijardama uloženima putem poticaja i investicija, nije previše profitirala ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Novosti donosi HRTV. Još smo uvelike ovisni o uvozu, stoga i dalje izloženi snažnim tržišnim šokovima, poput najnovijeg rasta cijena žitarica. To nedvojbeno utječe i na male proizvođače, a naposljetku i na potrošače. Miroslav Trajković najstariji je zagrebački pekar. Kruh i dalje proizvodi kao i davne 1925. godine. No nakon potresa prodaja mu je znatno pala jer mnogi više ne žive u središtu grada. Muči ga i cijena brašna koja posljednjih mjeseci nezaustavljivo raste.

– Pšenica je išla gore, automatski i brašno. Znači svi repromaterijali su strahovito poskupjeli i onda je neizbježno poskupljenje kruha. Opet moraš imati jednu računicu. Ako previše poskupiš izgubit ćeš kupce. Znači nađeš neku sredinu gdje će biti i njima dobro i nama dobro, objasnio je najstariji zagrebački pekar Miroslav Trajković Perec. Manjak koji mu uzrokuju skupo brašno i pad prodaje, ne može prevaliti na leđa svojih vjernih kupaca. – Kad ideš kupiti takav kruh nekako ti se čini da je to zdravije od svih onih drugih kruhova, pa ja ne znam što sve stavljaju u njega, smatra Vanda Vilić iz Zagreba.

Ove godine imali smo, u usporedbi s ostalim europskim zemljama, dobru žetvu. No malo će toga završiti u domaćem kruhu, jer uvozimo velike količine zamrznutih pekarskih proizvoda, u vrijednosti od 20 milijuna eura. Više na LINKU

DEMOS MEDIA