Ekipa HRT-a u Ljubljani: Policija gotovo na svakome koraku

Ekipa HRT-a u Ljubljani: Policija gotovo na svakome koraku

Nove mjere u Sloveniji podrazumijevaju COVID potvrde za javni prijevoz, odlazak u trgovačke centre, poštu, banku, liječniku, čak i na benzinske postaje. U Ljubljani je održano više od 70 prosvjeda protiv mjera. Svi su bili mirni – do onog jučerašnjeg. U glavnome gradu Slovenije bila je ekipa HTV-a. Javlja HRTV

– Ovoga nema nigdje u Europi, kaže Ilče Gorgijev – u Sloveniji se čak ni gorivo ne može natočiti bez PCT protokola – samo preboljeli, cijepljeni i testirani. To nije u redu, da ne ideš u trgovine – nigdje. To je ludo već, nije čovječno, dodaje.

I tako je posvuda – PCT na benzinskim postajama, u trgovinama, restoranima, kafićima. Uz nužne maske. Slovenija podijeljena – jedni podržavaju, drugima je to sve pretjerano. Jedan građanin podržava prosvjede i poručuje: “Pa trideset se godina ništa nije pozitivno riješilo”.

Zbog Vladine stroge politike i odluka donesenih u posljednjih godinu i pol, u Ljubljani je održano više od 70 prosvjeda. Svi su bili mirni – do onog jučerašnjeg koji je sve iznenadio.

Mjere u Sloveniji nisu usklađane s Ustavom

– Ovo iznenađuje, ali i ne. Slovensko društvo doslovno vrije. Imamo velikih problema s protuepidemijskim mjerama. Smatram da Vlada građanima nije dobro predstavila mjere, a i problem za nas pravnike jest to što one nisu usklađene s ustavom, kaže Barbara Rajgelj, docentica na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani.

A danas u Ljubljani kao da se ništa nije dogodilo, građani i turisti mirno se šeću. No ipak ovdje je oprez vidljiv. Policija gotovo na svakome koraku jer sve se može promijeniti, dokazali su to, u samo nekoliko sati, jučerašnji prosvjedi. Više detalja pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA