Vujčić za HTV: Ulazak u eurozonu najvjerojatnije po tečaju 7,53

Vujčić za HTV: Ulazak u eurozonu najvjerojatnije po tečaju 7,53

Vujčić je danas o temi uvođenja eura razgovarao s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom, kao i premijer Andrej Plenković, koji je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti spremna za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023. Javlja HRTV

Vujčić je večeras u intervjuu u Dnevniku na pitanje koliko može jamčiti da cijene neće “podivljati” u konverziji, odgovorio kako može jamčiti dvije stvari – da cijene nisu “podivljale” u drugim zemljama (“nešto su rasle, ali ne divljale”) te da će poduzeti sve da zaštita potrošača u tom smislu bude na maksimalnoj razini.

– Odnosno, iskoristit ćemo iskustva svih zemalja do sada koje su uvodile euro i koja su se pokazala dobrima. Na primjer, objavljivanje cijena unaprijed, prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura, tako da svatko – bez obzira na to ide li u dućan kupovati namirnice ili u kafić piti kavu – može vidjeti mjesecima unaprijed kolika je cijena u eurima toga istoga što će od 1. siječnja opet biti samo u eurima. I nakon nastavit će se dualno objavljivanje cijena tako da potrošač ne može ni na koji način biti doveden u zabludu, rekao je Vujčić.

Vujčić je najavio i izradu etičkog kodeksa u sklopu čega će se od tvrtki tražiti da obećaju fer ponašanje tijekom konverzije kune u euro. Na pitanje imaju li alate da ih se drži pod nadzorom, Vujčić je rekao da se nikomu ne može reći gdje će biti cijene, ali da će pritisak javnosti, nadgledanje i transparentnost dovesti do rezultata.

Tečaj najvjerojatnije 7,53 Više na LINKU

DEMOS MEDIA