Fuchs za JL: Blaže mjere uveli smo zbog mentalnog zdravlja učenika. Pogrešno je optuživati djecu da su širitelji virusa

Fuchs za JL: Blaže mjere uveli smo zbog mentalnog zdravlja učenika. Pogrešno je optuživati djecu da su širitelji virusa

Danas počinje još jedna nastavna godina, treća u izvanrednim okolnostima zbog epidemije. Ipak, ovaj put s nešto blažim epidemiološkim mjerama u školama gdje će svi učenici krenuti uživo na nastavu. Zašto se Vlada odlučila za blaže mjere, zašto je odustala od covid-potvrda za nastavnike, kako se planira nadoknaditi izgubljeno znanje učenika zbog covid-krize, kako im se misli pomoći psihološki zbog okolnosti u kojima su pohađali nastavu, je li kurikularna reforma propala te što planira mijenjati u visokom obrazovanju, za Nedjeljni Jutarnji govori ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sutra počinje nova nastavna godina s nešto blažim mjerama nego što su bile dosad, ali maske ipak ostaju za više razrede tamo gdje se ne može držati razmak. Zašto takve mjere?

– Pa, rekao bih da su mjere dosta blaže, pogotovo u organizacijskom dijelu rada škola, ali i društvenog života učenika, što nam je jako važno. Maske ne moraju nositi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, ni učenici viših razreda ako postoji adekvatan razmak između učenika u učionicama. Čak postoji mogućnost da lokalni stožer donese odluku da se maske ne moraju nositi u školi ako i nije osiguran adekvatan razmak propisan mjerama te ako je epidemiološka situacija u toj županiji povoljna. Takvu odluku su početkom prošle godine donijele dvije županije, a vidjet ćemo kakva će epidemiološka situacija biti ove. A ako me pitate zašto su mjere blaže, mogu vam reći da su blaže najviše u interesu učenika.

Je li se i to moglo izbjeći da su se nastavnici cijepili u većem broju nego što je sada slučaj i zašto se na kraju niste odlučili na obvezno cijepljenje nastavnika ili barem za covid-potvrde? Nedostaje li Vladi hrabrosti za takav potez?

– Ako pogledamo postotak cijepljenosti na razini opće populacije i činjenicu da su prosvjetni djelatnici ipak cijepljeni u većem postotku, onda mislim da smo napravili sve što smo mogli. Raduje me činjenica da postotak cijepljenih prosvjetnih djelatnika raste pa je on, primjerice, u gimnazijama sada 60 posto. Očekujem povećanje intenziteta cijepljenja prosvjetnih djelatnika u prvim tjednima školske godine i koristim priliku da ponovno pozovem sve one koji se još nisu cijepili da se cijepe jer će na taj način pridonijeti da konačno završimo priču s ovom epidemijom i nastavimo živjeti kao i prije nje.
A o covid-potvrdama smo dugo razgovarali i raspravljali, bilo je argumenata za i protiv, ali na kraju smo donijeli zaključak da ipak ne idemo s tom mjerom u školama.

Brojni rezultati, pa i ovi koje je radio Boris Jokić za MZO, pokazuju da učenici imaju problema zbog ovih izvanrednih okolnosti, ne samo zbog izgubljenog znanja, nego i psihički. Što
Ministarstvo planira napraviti vezano uz to pitanje, kako bi učenici trebali nadoknaditi izgubljeno znanje, planirate li možda dodatno zapošljavanje školskih psihologa?
Više na LINKU

DEMOS MEDIA