Žestoki sukobi u Crnoj Gori protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, šok bombe i suzavci…

Žestoki sukobi u Crnoj Gori protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, šok bombe i suzavci…

Crnogorska policija počela je u nedjelju rano ujutro akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika koji su se nalazili na središnjem trgu crnogorske prijestolnice.

Akcija policije počela je u 6 sati ujutro, a mediji u Podgorici prenose da je policija koristila suzavce i šok bombe kako bi rastjerala grupu od nekoliko stotina prosvjednika koji su se u zoru počeli okupljati na središnjem trgu. Kako javljaju lokalni mediji, prosvjednici su na policiju bacali kamenje i flaše, a bačen je i molotovljev koktel.

Izabrani mitropolit crnogorski primorski Joanikije stigao je zajedno sa patrijarhom Porfirijem u Cetinjski manastir helikopterom, javlja reporter Nova.rs.

Iz Cetinja je priopćeno da je “policija ispalila suzavac na građane i zastupnike koji su bili ispred zgrade cetinjske Općine.”

Iz Cetinjskog manastira se čuju crkvena zvona. Nad Cetinjem je proletio helikopter. Prosvjednici su se, nakon što su ugledali helikoptere, uputili prema Cetinjskom manastiru.

Policija je suzavcima ponovo rastjerala prosvjednike na Gradskom trgu.

Novinarske ekipe koje su jutros pokušale otići iz Podgorice za Cetinje, nisu u tome uspjele, navodi reporter N1, koji se nalazi na oko pet kilometara od Cetinja, na križanju s Rijekom Crnojevića. On navodi da su novinarske ekipe puštene da prođu policijski punkt iz Podgorice, ali da dalje od tog mjesta (križanje s Rijekom Crnojevića) nisu uspjeli otići.

Prilazi Cetinju, blokirani su od subote popodne, a prosvjednici ne žele da Joanikije bude ustoličen u Cetinju, povijesnoj i vjerskoj crnogorskoj prijestolnici.

Prosvjednici su probili policijsku blokadu na ulazu u Cetinje i zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali su se postavili i kao živi štit.

Procjena medija je da se na barikadama nalazi nekoliko tisuća prosvjednika, a dio njih nakratko se jučer sukobio s policijom prilikom probijanja policijskog kordona.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u subotu navečer da Srpska Pravoslavna Crkva neće odustati od ustoličenja mitropolita crnogorskog Joanikija na Cetinju u nedjelju.

“Ujutro s Božjom pomoći i molitvom za mir svi arihereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog”, rekao je patrijarh za Tanjug.

Poručio je da SPC nikad neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.

Tanjug, ali i drugi srpski mediji i portali prethodno su javili da se od ustoličenja odustalo zbog sigurnosnog rizika, ali je to brzo demantirano, prenosi N1.