Održan 6. Zagrebački sigurnosni forum

Održan 6. Zagrebački sigurnosni forum

Državni tajnik u Jakop i izaslanik ministra obrane Ivica Grebenar sudjelovali su na 6. Zagrebačkom sigurnosnom forumu | Foto: MORH/ F. Klen

Državni tajnik u Jakop i izaslanik ministra obrane Ivica Grebenar sudjelovali su na 6. Zagrebačkom sigurnosnom forumu | Foto: MORH/ F. Klen

Suradnja i razmjena znanja i iskustava sa saveznicima i partnerima najbolji je način da se uhvatimo u koštac s prijetnjama i izazovima 21. stoljeća, poručuje Jakop

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i izaslanik ministra obrane Ivica Grebenar sudjelovali su u petak, 3. rujna 2021. godine na 6. Zagrebačkom sigurnosnom forumu koji se održao u hotelu “Sheraton” u Zagrebu.

Uz okupljene domaće i inozemne stručnjake za sigurnost i zastupnike u Hrvatskom saboru, forumu je nazočio i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Mate Pađen, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap i drugi.

U svom obraćanju, državni tajnik Jakop prisjetio se prof. dr. Miroslava Tuđmana koji je, kako je kazao, svojim životom i svojim djelom dao nemjerljiv doprinos proučavanju sigurnosnih tema.

„Promišljati i davati odgovore na sigurnosne prijetnje i izazove nikada nije bilo lako, osobito danas kada se zbivanja ubrzavaju i kada se geopolitička situacija mijenja iz sata u sat i kada razmjeri i razornost takvih događaja – poput recentnog u Afganistanu – proizvode nove izazove i potencijalne krize“, rekao je Jakop i dodao kako Republika Hrvatska kao dio odgovorne globalne demokratske zajednice ima obavezu ubrzati reakcije, predviđanja i prevenirati sve pojavnosti hibridnih prijetnji.

„Vlada Republike Hrvatske ovu zadaću shvaća vrlo ozbiljno. Zato se Hrvatska u lipnju ove godine pridružila Europskom centru izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji u Helsinkiju, u Finskoj. Ministarstvo obrane je u okviru ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom organiziralo dvije stručne radionice na temu „Suzbijanja lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja“. Vjerujemo da je upravo suradnja i stalna razmjena znanja i iskustava s našim saveznicima i partnerima najbolji način da se uhvatimo u koštac s prijetnjama i izazovima 21. stoljeća“, kazao je državni tajnik .

„Duboko sam uvjeren kako će rasprave na ovogodišnjem Zagrebačkom sigurnosnom forumu dati odgovore na mnoga pitanja, a promišljanja poslužiti kako putokazi u izgradnji efikasnijih odgovora na sve izazove koji prijete našoj sigurnosti“, zaključio je.

Na Zagrebačkom sigurnosnom forumu okupljenima se, između ostalih, obratio i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Mate Pađen, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap te ravnatelj Zaklade Konrad Adenauer Holger Haibach.

Objava Održan 6. Zagrebački sigurnosni forum pojavila se prvi puta na MORH

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta MORH