Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara EU u Sloveniji

Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara EU u Sloveniji

Ministar Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Ljubljani | Foto: Ministarstvo obrane Republike Slovenije

Ministar Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Ljubljani | Foto: Ministarstvo obrane Republike Slovenije

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Ljubljani, Republika Slovenija

Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji je održan 1. i 2. rujna 2021. godine u Ljubljani, Republika Slovenija.

Ministri obrane u okviru radnih sjednica raspravljali su o operativnom angažmanu Europske unije te je održana i strateška rasprava o suradnji NATO-a i UN-a u uvjetima geostrateških okolnosti s osvrtom na stanje u Afganistanu, na kojoj je sudjelovao zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană te podtajnik UN-a za mirovne misije Jean-Pierre Lacroix.

Ministar Banožić ovom prilikom je u kontekstu aktualnih sigurnosno-političkih događaja istaknuo važnost razmjene mišljenja rekavši da bi se u okvirima Zajedničke sigurnosne i obrambene politike trebale primijeniti naučene lekcije iz iskustva u Afganistanu kako bi se izbjeglo ponavljanje istih pogrešaka.

„U suradnji s partnerima moramo se fokusirati na prevenciju humanitarne katastrofe u obliku nekontroliranih migracija te voditi računa da Afganistan ne postane utočište terorističkih organizacija“, rekao je.

Što se tiče operativnog angažmana Europske unije ministar Banožić je izrazio stajalište kako je neupitna potpora Europske unije partnerima u Sahelu, Libiji te u najbližem susjedstvu, ali da je istovremeno važno jasno dati do znanja da se od partnera očekuje provedba potrebnih političkih i sigurnosnih reformi.

„Europska unija mora ojačati operativni angažman, pogotovo u najbližem susjedstvu, a upravo će aktualni rad na Strateškom kompasu doprinijeti zajedničkom razumijevanju razine ambicije i sposobnosti koje moramo razvijati. Ovakav pristup doprinijet će vjerodostojnosti Europske unije u naporima prevencija kriza i izgradnje mira i stabilnosti“, rekao je Banožić, naglasivši kako se u konačnici zalaže za komplementarnost aktivnosti EU s transatlantskim partnerima.

Objava Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara EU u Sloveniji pojavila se prvi puta na MORH

DEMOS MEDIA Izvor fotografija i tekst MORH