U Glini obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

U Glini obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Neka ovaj Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu ne bude samo spomendan, nego i dan zova savjesti kako bi pitanje – gdje su naši najmiliji? – koje muči tolike hrvatske obitelji napokon dobilo svoj odgovor,” poručio je premijer Plenković, dodavši da će Ministarstvo hrvatskih branitelja uz čvrstu potporu Vlade ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježen je 30. kolovoza u Glini, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a uz članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila obilježavanju su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, ministri Gordan Grlić-Radman, Darko Horvat i Radovan Fuchs te ministrica Nataša Tramišak, izaslanik predsjednika Republike general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Marin Piletić, izaslanik ministra obrane general-pukovnik Drago Matanović, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnik Gline Ivan Janković, saborski zastupnici, predstavnici Crvenog križa, braniteljskih i stradalničkih udruga te drugi uzvanci.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”, gdje su izaslanstva položila vijence, a molitvu je predvodio glinski župnik Ivica Mađer.  Potom je u crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve, koju je predvodio sisačko-moslavački biskup Vlado Košić. Ukazao je na važnost vraćanja ljudskog dostojanstva svim žrtvama, posebno istaknuvši potrebu rješavanja sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu. Ukazao je i na ulogu hrvatskih branitelja u društvu, apelirajući na sve da cijene njihovu žrtvu za domovinu.

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, nakon mise ispred crkve održan je prigodan program u sklopu kojega su se obratili organizatori i najviši uzvanici, a Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je svoje aktivnosti i opremu koja se koristi u potrazi za nestalima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja što su ove godine za mjesto središnjega obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu odabrali Glinu. “Uz činjenicu da je područje Banovine opustošeno u velikosrpskoj agresiji, da su mnoge rane još otvorene, brojne sudbine i dalje neriješene, ovo je i snažna poruka solidarnosti i zajedništva u patnji sa stanovništvom ovoga kraja pogođenoga razornim potresom,” kazao je. Više na LINKU

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Ministarstvo hrvatskih branitelja