Škoro odlazi optužen, poražen, gotovo osramoćen, u svađi, ali Domovinski pokret je zapravo potučen do nogu. Macan otkriva pozadinu: Sad svi misle da su mali Napoleoni, ali to tako ne ide!

Škoro odlazi optužen, poražen, gotovo osramoćen, u svađi, ali Domovinski pokret je zapravo potučen do nogu. Macan otkriva pozadinu: Sad svi misle da su mali Napoleoni, ali to tako ne ide!

Što je meni ovo trebalo, sigurno se posljednjih tjedana pita popularni pjevač Miroslav Škoro. Koji se, nakon kratkog dvogodišnjeg izleta u politiku, vraća u glazbene vode.

Optužen, poražen, gotovo pa osramoćen, u žestokoj svađi s dijelom svojih dojučerašnjih kolega, Škoro odlazi s desne političke scene u nikad gorem trenutku.

Posljednje istraživanje agencije Ipsos Puls pokazuje da o donedavnom lideru Domovinskog pokreta pozitivan dojam ima tek 26 posto građana, a negativan njih čak 66 posto.

Za političara koji je u prvim mjesecima ne tako davne 2020. godine bio najpopularniji u zemlji, popularniji i od predsjednika Zorana Milanovića i od premijera Andreja Plenkovića, to je veliki udarac.

Uz to, paralelno s njegovim padom “propala“ je i stranka koju je osnovao. Domovinski pokret u ovome trenutku, prema podacima agencije IPSOS Puls, podržava tek pet posto građana.

Još prošle jeseni “domovinci“ su bili treća politička opcija po snazi u Hrvatskoj s potporom od 8,4 posto. Danas se nalaze na rubu izbornog praga.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica je optimist. Uvjeren je da su ovo samo privremene poteškoće, te da će stranka preživjeti Škorin odlazak.

– Sigurno ćemo preživjeti i očekujemo brzi oporavak nakon izbora novog vodstva. Da nemamo potencijala ne bi nas toliko napadali razni komentatori i portali.

Hrvatskoj je potrebna autentična konzervativna opcija i Domovinski pokret sigurno će to biti – poručuje u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Bartulica.

Nakon sukoba u vrhu Domovinskog pokreta došlo je do pretakanja birača na desnici. Dio nekadašnjeg Škorinog elektorata otišao je Mostu, koji je skočio na respektabilnih 8,9 posto. Dok se dio, razočaran sukobima u Domovinskom pokretu, preselio među neodlučne.

– Na desnici je uvijek problem kad ostanu bez lidera koji je “kišobran“ i koji može pomiriti sve. Tada svi pomisle da su mali Napoleoni i pomisle da baš oni mogu biti novi Škoro ili nova Ruža Tomašić. Ali to tako ne ide – ističe stručnjak za politički marketing Krešimir Macan.

On podsjeća na to da je Škoro udovoljavao svim marketinškim kriterijima da bude ikona desnice koja može pokriti čitav taj prostor. Bez njega Domovinski pokret će teško ponovno do 16 zastupničkih mjesta, koliko su osvojili na prošlim parlamentarnim izborima.

– Njihovi birači su razočarani jer su iskreno vjerovali da tu postoji ozbiljna politička priča. Dio će ih otići Mostu, a dio možda i HDZ-u.

U sezoni kiselih krastavaca u Domovinskom su pokretu iznosili jedni drugima najprljavije rublje. To se moralo odraziti na njihovu potporu među biračima – ocjenjuje Macan.

Domovinski pokret sada čekaju unutarstranački izbori, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na njima će biti jedan od favorita. No, Macan je rezerviran prema šansama da upravo on vrati Domovinski pokret na stare staze slave.

– Penava nije taj. To mora biti netko tko je angažiran na nacionalnoj razini, ne netko tko bi tehnički odrađivao stvari. Domovinski pokret treba nekog tko bi mogao biti pandan Škori, iako je teško da takvoga u ovom trenutku imaju – smatra Macan.

Za Domovinski pokret je, prema njegovim riječima, sreća da se razlaz dogodio nakon izbora, i parlamentarnih i lokalnih, tako da stranka ipak ima određene pozicije i osiguran financijski prihod.

-Ta financijska sigurnost bi im mogla pomoći da se održe do idućih izbora. No u međuvremenu krenut će „čerupanje“ na desnici. Koje bi lako moglo dovesti do toga da nijedna desna stranka na idućim izborima ne prijeđe prag. Osim Mosta – upozorava Macan.

On ocjenjuje da će najveću koristi od svega imati HDZ: ostali su bez najvećih protivnika na desnom krilu, a da nisu prstom mrdnuli, piše Slobodna Dalmacija.