Predsjednik Milanović iz Kijeva, evo što misli o ratnoj odšteti…

Predsjednik Milanović iz Kijeva, evo što misli o ratnoj odšteti…

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Kijevu je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice stradanja civilnih žrtava iz Kijeva u Domovinskom ratu, nakon čega je dao kratku izjavu novinarima.

Novinari su ga pitali što očekuje od popisa stanovništva koji uskoro počinje u Hrvatskoj.

– Popis stanovništva će pokazati da nas je u zemlji manje nego što nas je bilo na prošlom popisu. Hrvata ima 4 milijuna s našim sunarodnjacima koji ne žive u Hrvatskoj, ako znamo s tim, možemo napraviti čuda. Kao i ovdje u Kijevu…

U Zagrebu je otvorena godišnja Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika, a jedno od pitanja novinara Milanoviću, bilo je i je li pozvan na Konferenciju kao njegova prethodnica. Predsjednik je rekao kako će svi uzvanici Konferencije sutra biti kod njega na Pantovčaku. Prenosi Jutarnji list

Upitan o dogovoru s premijerom oko imenovanja veleposlanika, kazao je kako je to proces koji već mjesecima nepotrebno stoji.

– To stoji već mjesecima i na kraju će se to rasplest na poluzadovoljstvo dionika… Ja u tome ne sudjelujem, ali koliko znam nešto se radi. Isto se moglo raditi i prije osam mjeseci, rekao je Milanović.

Novinari su ga pitali i očekuje li otpor oko svog kandidata za šefa Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

– Ja sam svoje rekao, a on je rekao svojim radom, životom, djelom… Neka odluče…

Upitan o povećanom broju novozaraženih i mjera, odnosno treba li uvoditi oštrije mjere kao u nekim drugim zemljama, Milanović je rekao kako mu se ne sviđa smjer u kojem idu Njemačka i Francuska te je ponovno pozvao građane da se cijepe.

– Da, to ne znači da ih moramo kopirati. Ali ne možemo svojeglavo raditi jer živimo u većoj zajednici. Mislim da trebalo pametnije nego što to rade Njemačka, Francuska… Ja bih to radio kao što je to radila Švedska od početka. Oni si to očito mogu priuštiti, a mi ne možemo. Ove mjere same po sebi više nemaju nikakvog smisla, osim ako nije ugrožen zdravstveni sustav i jedinice intenzivne mjere. Cijepljena je većina ugroženih ljudi, ljudi koji se nisu cijepili se izlažu riziku. Moja poruka je opet – cijepite se, mislite na sebe. Onaj tko se cijepio, za njega praktički ne postoji šansa da će ozbiljno razboljeti.

Na pitanje o graničnim sporovima sa Srbijom, rekao je kako je jedino što ga zanima sudbina nestalih.

– Od toga ne mislim odstupiti. Od Srbije ne možemo tražiti ratnu odštetu, ali tu su ljudske duše. Oni te informacije imaju i morat će nam ih dati. Idemo se usredotočiti na bitno, a to su nestali. To nam ekipa u Beogradu može dati ako želi.

Na pitanje o Tonyju Blairu koji savjetuje i Aleksandra Vučića, odnosno zna li nešto o njegovim poslovima u Hrvatskoj, Milanović je rekao kako se i on susreo s bivšim britanskim premijerom.

– Bio je on jučer kod mene, ali to nisam objavljivao u medijima. On je jedan od najvećih likova politike u zadnjih 30 godina. Neke stvari mu zamjeraju… Ne bih mu htio napakostiti, neka čovjek dobro raditi, ali mislim da ta vrsta odnosa Hrvatskoj više ne treba. Ali o tome ne odlučujem i ne znam detalje, rekao je.