Pupovac nakon komemoracije u Gruborima govorio o NDH i pozdravu ZDS…

Pupovac nakon komemoracije u Gruborima govorio o NDH i pozdravu ZDS…

Milorad Pupovac, čelnik Srpskog narodnog vijeća, nalazi se na komemoraciji za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon VRA Oluja u Gruborima gdje je dao izjavu za medije.

Milorad Pupovac, među ostalim, govorio je o pitanju zabrane pozdrava “Za dom spremni”.

“Ustaški pozdrav je samo jedan od simboličkih mjesta opterećenja društva. Ustašofilijom, ako ne tim, onda nesposobnošću da se razlikuje Hrvatska…”, započeo je.

Kaže kako treba mijenjati trenutan zakon te da je pokrenuta rasprava. Zadovoljan je činjenicom što predsjednik Vlade Andrej Plenković javno komunicira da taj pozdrav nije dopušten. 

Smatra kako mediji trebaju osvijestiti javnost kakva je bila NDH. “To bi se trebalo znati, onda bi se ljudi drugačije odnosili prema tome. Kada ne znaju – ne znaju ni što je glinska crkva, ne znaju što je demokratska Hrvatska…”, kazao je čelnik SNV-a.

Također, Pupovac kaže da neki kolege imaju izraženu svijest o tome da je neophodan jasan stav oko toleriranja ustaštva pa i isticanja simbola i potom spomenuo ulice koje se zovu po Budaku, Francetiću i ostalima.

Smatra kako ovo trenutno nije dovoljno. “Pokazalo se da nije, pokazalo se da se vodi bitka što je današnja Hrvatska i proustaška Hrvatska ili njezino integriranje u našu Hrvatsku. To je bitka koju treba voditi, potrebna je Vlada, Sabor i predsjednik Republike”, kaže i nastavlja:

“Svatko ima različiti stupanj odgovornosti, ali mi ne sumnjamo u to da kada predsjednik Vlade kaže da je pozdrav nedozvoljeno, da nismo daleko da vidmo kako će izgledati ta nedopuštenost…”.

“Jedan oblik jesu sankcije, novčana ili neka druga. Kao što sam rekao – treba imati znanje, svijest o tome što je bila NDH. U to vrijeme onih koji su bili antifašistički opredijeljeni. Taj režim imao je za cilj uništenje naroda – srpski, romski, židovski”. Javlja direktno.hr