MANJINSKE TEME U MEDIJIMA MORAJU SE BAZIRATI NA INTEGRIRAJUĆEM A NE GETOIZIRAJUĆEM MODELU

MANJINSKE TEME U MEDIJIMA MORAJU SE BAZIRATI NA INTEGRIRAJUĆEM A NE GETOIZIRAJUĆEM MODELU

Intervju: Aleksandar Tolnauer , predsjednik Savjeta za nacionalne manjine. Prilog pripremio INSTITUT STINE

Tretiranje tema i problema  nacionalnih manjina u našem medijskom prostru i unutar toga posebno u javnom servisu godinama se ocjenjuje vrlo lošim i nedovoljnim. To potvrđuju i sama izvješća HRTa , a takve ocijene naglašavaju i međunarodne institucija poput stručnih tijela Vijeća Europe. Savjet za nacionalne manjine i Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina nedavno su se obratili Vladi i osobno premijeru Plenkoviću tražeći ostvarivanje zajamčenih prava nacionalnih manjina na pristup medijima te intezivnu suradnju sa Ravnateljstvom i Programskim vijećem HRTa na unapređenju sadržaja i obima programa vezanih za nacionalne manjine  ali i stvaranje uvjeta za proizvodnju programskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina te sustavnu edukaciju novinara koji se bave manjinskim temama. Za kvalitetniji odnos medija prema nacionalnim manjinama nužno je prevladavanje getoizirajućeg modela i razvijanje integracijskog pristupa od lokalnog do nacionalnog nivoa.  

  • Savjet za nacionalne manjine nedavno je raspravljao Izvješće HRT o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namijenjenim informiranju nacionalnih manjina za 2019. i 2020. te ocijenio vrlo nepovoljnim pravo na pristup nacionalnih manjina javnim medijima. To su, nažalost, ocijene koje se ponavljaju iz godine u godinu. Koji su glavni pokazatelji tog nepovoljnog stanja i na što su usmjerene vaše ključne zamjerke i kritike ?  
  • Da, nažalost, Savjet godinama upozorava na izrazito nepovoljnu situaciju( i kvantitativnu i kvalitativnu ) prisutnosti nacionalnih manjina u našem medijskom prostru i unutar toga posebno u javnom servisu. I te ocijene Savjet ne temelji na nekim svojim podacima već upravo na redovitim izvješćima samog HRT koju ona  shodno odredbama Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama redovito dostavlja. I tu moram prije svega ukazati na jednu možda i paradoksalnu činjenicu, a to je da je situacija tretmana nacionalnih manjina u javnom servisu vrlo loša ali su izvješća HRT vrlo korektna. Naime, oni gotovo uopće ( uz neke manje iznimke )  ne pokušavaju uljepšati, prikriti  ili lakirati  tu situaciju već to katastrofalno stanje prikazuje vrlo objektivno ! A evo kako to loše stanje izgleda prema nekim osnovnim podacima: u 2019. godini npr. na četiri programa HTV nacionalne manjine u ukupno emitiranim programskim sadržajima bile su zastupljene sa svega 1,07 posto. A 2020. situacija se uspjela čak i nešto pogoršati. A ti o je daleko od onoga što propisuje Ustavni zakon i još dalje od onoga što stoji u Ugovoru HRT i hrvatske Vlade o tretiranju ovih pitanja. Više na LINKU
  • DEMOS MEDIA