Predsjednik Vlade s ministrom Banožićem i Grlić Radmanom u Ukraijini

Predsjednik Vlade s ministrom Banožićem i Grlić Radmanom u Ukraijini

Na sastanku održanom s predsjednikom ukrajinske Vlade potvrđeni su izvrsni odnosi dvije prijateljske zemlje koje njeguju političke, gospodarske i kulturne odnose

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. na Inauguracijskom summitu Krimske platforme, a uoči summita sastao se s predsjednikom Vlade Ukrajine Denysom Shmyhalom. Sastanku je nazočio ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u toj prigodi istaknuo je da su Hrvatska i Ukrajina dvije prijateljske zemlje koje njeguju zaista izvrsne političke, gospodarske i kulturne odnose.

“Proteklih godina unaprjeđujemo suradnju doslovno u svim područjima”, dodao je i zahvalio Ukrajini na financijskoj pomoći koju je uputila Hrvatskoj nakon velikog potresa koji je pogodio Banovinu u prosincu.

“To je gesta prijatelja i gesta potpore u trenutku kada je solidarnost glavna vrijednost koju očekujemo od naših partnera”, poručio je.

Također je zahvalio ukrajinskom zrakoplovstvu koje je pomoglo da jedan hrvatski državljanin proteklih dana napusti Afganistan.

Važan aspekt suradnje između dviju država, dodao je, jest i energetska suradnja te je podsjetio da je Hrvatska ove godine otvorila plutajući LNG terminal na Krku koji je na raspolaganju i ukrajinskim kompanijama sa svim svojim kapacitetima i odličnom geostrateškom pozicijom za diversifikaciju opskrbe plinom.

“Hrvatska u svojoj recentnoj povijesti ima i određena specifična znanja koja može ponuditi Ukrajini i iskustvom koje druge zemlje nemaju”, poručio je govoreći o hrvatskom iskustvu s privremeno okupiranim područjima devedesetih godina.

“Naše iskustvo mirne, naglašavam mirne, reintegracije Hrvatskoga Podunavlja, jedna od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a posebno na teritoriju Europe, je iskustvo koje bismo željeli prenijeti i podijeliti s ukrajinskom Vladom”, istaknuo je.

“Spremni smo pomoći Ukrajini našim iskustvima kada je riječ o ratnim veteranima, budući da je to tematika koja je bitna za dignitet ukrajinskog naroda i hrvatskog naroda. Iskustva koja imamo mi u proteklih 25 godina mogu biti vrlo korisna za Ukrajinu”, naglasio je premijer Plenković.

Jedna od tema razgovora bila je i gospodarska suradnja između Hrvatske i Ukrajine koja jača i tako pozitivno utječe na ukupne bilateralne odnose.

Ukrajinski premijer Shmyhal kazao je da taj sastanak označava novu razinu odnosa u daljnjoj bilateralnoj suradnji između dvije prijateljske države.

“U Ukrajini smatramo Hrvatsku jednom od najdosljednijih saveznica u Europskoj uniji”, poručio je i istaknuo kako je za Ukrajinu posebno važno iskustvo Republike Hrvatske u mirnoj reintegraciji okupiranih područja. Objava Predsjednik Vlade s ministrom Banožićem i Grlić Radmanom u Ukraijini pojavila se prvi puta na MORH

DEMOS MEDIA Izvor teksta i fotografije MORH