Vrijeme, ljubav, Nova Gradiška – 25. Novogradiško glazbeno ljeto

Vrijeme, ljubav, Nova Gradiška – 25. Novogradiško glazbeno ljeto

Predivan početak ovogodišnjeg jubilarnog 25. Novogradiškog glazbenog ljeta, manifestacije koju je u početku organizirala novogradiška podružnica Hrvatske glazbene unije, zatim Agencija Novogradiško glazbeno ljeto (koju je osnovao sada nažalost pokojni Zlatko Štefanac), i sada zadnjih godina organizator je Grad Nova Gradiška.

Ideju osnivanja i pokretanja tog događaja ne može si svojatati nitko sem nekolicine novogradiških glazbenih entuzijasta (hvala Bogu ima ih još podosta i živih) koji su time prije svega željeli promicati domaću hrvatsku glazbu te pomoći mladima, ali i glazbenicima koji zapravo oduvijek žive u nezavidnim uvjetima ovisni o mnogočemu (pogledajte samo današnje vrijeme s tom koronom).

Prethodna rečenica je napisana radi podsjećanja na to kako sve ima svoju povijest, sadašnjost i budućnost, te ne počinje niti svijet niti vijek pojavom nekog lika, političara, cara, vladara, mudraca, i nije sve uvijek bilo gore, nego je znalo biti itekako bolje.

Kada govorimo o izvođačima, bilo je tu svega u proteklih četvrt stoljeća, ali ono sinoć je rijetko zaboravljiv spoj vrhunskog glazbenog događaja, lijepih emocija, ljubavi i promišljanja o vremenu kao kategoriji koja nam svima sudi i od kojeg ne možeš pobjeći i koje je zapravo presuđuje svima nama.

Uvijek korektni, dobro uvježbani i optimistični novogradiški Rockeri, potom mladi makedonski pjevač David Temelkov koji je nastupio sa svojim bandom i baš sinoć javno odlučio na bini zaprositi svoju djevojku, te na kraju jedan jedini, neuništivi i vječni „Parni valjak”.

Kada smo vidjeli članove Parnog valjka na press konferenciji uoči nastupa, onako preplanuli od Sunca, podosta mršavi i sijedih kosa, pomalo su nas i zabrinuli jer smo onako u šali „posumnjali” hoće li moći izdržati cijeli koncert.

Ne samo da su odradili briljantan i savršen koncert za vječno pamćenje nego su time zapravo počeli veliku ovogodišnju turneju, a ovo im je bio prvi nastup nakon svih tih peripetija oko pandemije i korone.

Aki je bio savršen, ali i svi drugi članovi banda. Mi stari fanovi te ”mlade” grupe s ponosom ćemo možda jednog dana pričati unucima kako smo bili počašćeni živjeti u vremenu kada je djelovao taj po mnogo čemu najbolji hrvatski rock band.

Parni valjak je čista ljubav i stroj za transmisiju pozitivne energije prema ljudima. Husove pjesme su Božji dar pogotovo sada kada ih slušamo dok su nam u podsvijesti kojekakve globalne katastrofe koje prijete.

Vrijeme kao ideja vodilja kroz cijeli njihov sinoćnji koncert je tu da bi smo ga znali iskoristiti na najbolji mogući način, što nikako ne znači na štetu drugih u bilo kojem smislu.

A.Brađašević DEMOS MEDIA

U prigodi Novogradiškog glazbenog ljeta organizatori su organizirali i tiskovne konferencije izvođača, pogledaje i poslušajte što su imali za reći….