Frankeri uz Dobronića za šefa Vrhovnog suda: Besprijekoran je…

Frankeri uz Dobronića za šefa Vrhovnog suda: Besprijekoran je…

Suca Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Republike za čelnika Vrhovnog suda, podržava i Udruga Franak. U N1 Studiju uživo gostovao je Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić poznat je po presudi bankama zbog kredita u švicarcima. Aleksić je naveo kako takvu presudu nije bilo lako donijeti, no, s druge strane, bilo je vrlo jednostavno – činjenična situacija je bila vrlo jasna: “Banke su na nepošten način dogovorile valutnu klauzulu u švicarskim francima i dodatno opteretile kredite kamatnim stopama koje se mijenjaju odlukama banke.”

Istaknuo je da je presuda suca Dobronića važna za 125.000 ljudi, a objektivni razlog zašto ga Udruga Franak podržava je njegova stručnost, poštenje i dosljednost.

Ne vidi razlog zbog kojeg bi HDZ-ova većina odbila suca Dobronića: “Pitanje je samo HDZ-ove većine hoće li glasati ili neće. Ne znam kako će se drugi, koji nisu HDZ, izvući iz toga da ne glasaju za Dobronića koji je besprijekoran.”

“Sudac Dobronić je za godinu dana donio komplesknu presudu. Tek nakon šest godina su sudovi u RH potvrdili pravomoćnost te presude. Sud EU-a u vrijeme kada je Dobronić donio tu presudu nije imao niti jednu presudu vezanu za valutnu klauzulu franak. On je bio suvereni sudac ispred svog vremena. Donio je kompleksnu presudu u godinu dana, a znamo da u Hrvatskoj kazneni postupci traju po deset godina”, poručio je Aleksić.