Državni tajnik Jakop s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom Grazianom

Državni tajnik Jakop s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom Grazianom

Državni tajnik Zdravko Jakop u ponedjeljak, 26. srpnja 2021. godine susreo se u Ministarstvu obrane s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom zbora Claudiem Grazianom u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj| Foto: MORH/ T. Brandt

Strateški kompas vidimo kao način da se definira dugoročni identitet i opseg djelovanja Europske unije u području sigurnosti i obrane, rekao je Jakop

Državni tajnik Zdravko Jakop u ponedjeljak, 26. srpnja 2021. godine susreo se u Ministarstvu obrane s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom zbora Claudiem Grazianom u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Sastanku je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Tom je prigodom državni tajnik Jakop zahvalio generalu Grazianu na podršci koja je pružena Republici Hrvatskoj tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Također, istaknuo je kako je unatoč izazovnoj godini uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, zadovoljan doprinosom Republike Hrvatske u početku razvoja inicijative Strateškog kompasa.

“Strateški kompas vidimo kao način da se definira dugoročni identitet i opseg djelovanja Europske unije u području sigurnosti i obrane. To je prilika za jačanje koherentnosti i sinergije između postojećih inicijativa i ono što je najvažnije, za poticanje zajedničkog političkog razumijevanje onoga što bi EU trebala biti u stanju učiniti na području obrane”, rekao je državni tajnik Jakop.

Na sastanku su državni tajnik i general Graziano razgovarali i o sudjelovanju RH u EU misijama i operacijama te vojnim strukturama EU-a, borbenim skupinama Europske unije kao sposobnosti koja pridonosi jačanju kapaciteta Unije za upravljanje i djelovanje u krizama, ali i o perspektivama razvoja Službe za vojno planiranje i provođenje.

Razgovaralo se i o hrvatskom sudjelovanju u PESCO projektima te je naglašena važnost Europskog obrambenog fonda kao dio Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU.

General Graziano tom je prigodom zahvalio Hrvatskoj na aktivnom sudjelovanju u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici te je istaknuo važnost zajedničkih odluka članica Europske unije u cilju unaprjeđenja ZSOP-a.

Objava Državni tajnik Jakop s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom Grazianom pojavila se prvi puta na MORH.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta MORH