Tomašević otkrio nove odredbe za dobivanje kućica na Adventu: “Želimo prekinuti praksu reketa”

Tomašević otkrio nove odredbe za dobivanje kućica na Adventu: “Želimo prekinuti praksu reketa”

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održava konferenciju za medije o daljnjim planovima, mjerama štednje i ostalim aktualnostima u Zagrebu.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec na početku konferencije za medije govorila je o plaćama. Kazala je da će uštede na plaćama koje će se smanjiti biti oko 7 milijuna kuna godišnje. Naime, usvojen je plan reustroja Grada. Broj ureda smanjen je na 16. “Pročelnici i posebni savjetnici imat će plaće manje za 30 posto”, podsjetila je zamjenica gradonačelnika.

Tomašević je govorio o temama koje pripremaju za iduću sjednicu Gradske skupštine. “Točke su vezane za odluke u zadnjih nekoliko tjedana. Točke su vezene i za Skupštinu 26. kolovoza i dvije odluke koje su stavljene na savjetovanje. Točka prva je o roditeljima – odgojiteljima. Dopuna je i ono što smo obećali prije izbora, a to je da ćemo zaustaviti prijave novih korisnika, dok se ne ocijene učinci mjere. Tu želimo vidjeti učinke tih mjera”, kazao je gradonačelnik. 

“Prijedlog je da ukoliko Skupština to usvoji, onda ide stupanje odluke na snagu i zato je 5. rujna stavljen kao datum. I ako stavimo datum kasnije, opet će netko reći zašto ne duže? Najpravednije je da odluka na snagu stupi odmah. Naša namjera je jasno prikazana u izbornom programu i nitko ne može biti iznenađen ovakvom odlukom”, pojasnio je Tomašević svoju odluku o ukidanju Bandićeve mjere o roditeljima odgojiteljima.

Komentirao je i podzakup kućica na Adventu. “Te će se kućice isključivo moći dodjeljivati natječajem”, otkrio je Tomašević. “Želimo prekinuti praksu reketa u Zagreba i zato će to biti isključivo tememeljem javnog natječaja”, napomenuo je. “I dalje će biti mogućnost neposredne dodjele, ali ne za vrijeme Božića”, kazao je. 

Naime, Tomašević je uputio prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene. Tako bi se u povodu uskrsnih i božićnih blagdana raspisivao javni natječaj za korištenje javnih površina. Brisat će se mogućnost da zakupac dodijeljenu lokaciju stavlja u podzakup drugoj osobi, a navodno će se brisati odredba prema kojoj se rješenje za postavljanje otvorene terase donosi neposrednim rješavanjem.

Govorio je i o smanjenju vijećnićkih naknada. “Više rada manje naknada”, dodao je. Javlja Dnevnik.hr