Počeo je s 19 godina i 10 kuna u džepu. Danas ima tvrtku vrijednu preko 17 milijuna eura, a ovo je njegova priča

Počeo je s 19 godina i 10 kuna u džepu. Danas ima tvrtku vrijednu preko 17 milijuna eura, a ovo je njegova priča

Inspirativnu i pozitivnu priču donosi NOVI LIST

Ivan Mrvoš vlasnik je i predsjednik Uprave Includea, hardverskog startupa koji razvija i proizvodi smart city infrastrukturu, a najpoznatiji je po svojim pametnim klupama. Ima sjedište, razvoj i proizvodnju u Solinu u objektu od oko 2.000 kvadrata s više od 50 visokoobrazovanih zaposlenika. Include je u svijetu prepoznat kao ozbiljna razvojna IoT platforma, koja ubrzano raste u smislu veličine tvrtke, obujma prodaje i velikog globalnog dosega.

Priča o Includeu počinje sredinom 2015. godine, kada je Ivan Mrvoš postavio prvu pametnu klupu. U Hrvatskoj, gdje je hardverskih startupova malo, to je stvorilo veliku priču pa su novinski naslovi bili puni 19-godišnjeg klinca koji je napravio prvu pametnu klupu u Europi. Iste godine Ivan i njegov prijatelj prodali su i proizveli 25 klupa u tri zemlje i ostvarili ukupan prihod od 40.000 eura. Include je 2019. pokrenuo svoj drugi investicijski krug u potrazi za prikupljanjem kapitala putem Funderbeam platforme koja postavlja minimalni cilj na 1,2 milijuna eura. U samo 24 sata investicijska kampanja dosegla je milijun eura. Sedam dana kasnije, Include je prikupio 2,7 milijuna eura od privatnih investitora, Funderbeam platforme i VC-a.

Baka – prvi investitor

Include je startao sa samo 10 kuna (1,35 eura), a procjenjuje se da danas ovaj startup vrijedi 17,4 milijuna eura, prema procjeni jedne od računovodstvenih tvrtki »Big Four«. Zanimljivo je da se u početku nije razmišljalo o proizvodnji pametnih klupa. Početna ideja bila je stvaranje web stranica i android aplikacija. Kako nakon nekoliko mjeseci taj posao nije krenuo, Ivan je odlučio proizvoditi hardver, jer je hardver bio nešto što mu se stvarno svidjelo i nije imao što izgubiti. Više o svemu na izvornom LINKU.

DEMOS MEDIA