Karolina Vidović Krišto oštrije nego ikad prozvala Plenkovića, spominjala Dalić, slučaj Borg…

Karolina Vidović Krišto oštrije nego ikad prozvala Plenkovića, spominjala Dalić, slučaj Borg…

U pojedinačnoj raspravi u Hrvatskom saboru nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto oštrije nego ikad prije prozvala je premijera Andreja Plenkovića.

Objavu Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.

“PLENKOVIĆ ŠTITI KORUPCIJU, KONTROLIRA MEDIJE I UTJEČE NA PRAVOSUĐE

Dame i gospodo,

Utemeljitelji Europske unije, AdenauerDe Gasperi Schuman, su s pravom govorili o Uniji istih vrijednosti. A koje su to vrijednosti? Prvenstveno vladavina prava. A temelj vladavine prava jest jednakost pred zakonom. Jest neovisno pravosuđe. Jest sloboda medija. Jest pravo na političko djelovanje. Jest transparentno djelovanje svih triju grana vlasti.

Gospodine Plenkoviću, znaju li članovi Europskog vijeća da sve ove vrijednosti koje sam navela – Vi i Vaši članovi vlade kršite.

Vi ste, istina, transparentni, ali samo u slijedeća tri pogleda. Kao prvo, Vaša vlada transparentno krši zakone i štiti korupciju. Drugo, Vi transparentno, protuzakonito i nedopustivo utječete na pravosuđe, i treće, Vi transparentno kontrolirate i cenzurirate medije.

Primjer da ste dio korupcionaškog sustava jest Martina Dalić, koja je glavni redatelj korupcionaškog mega-slučaja Borg, a Vi ste je imenovali za direktoricu Podravke, te njezinog supruga za člana Uprave INA-e – to svi znamo, to je dokumentirano i transparentno, i Vi to ne možete demantirati. Ali ono što možete, i što protupravno činite, putem Vašeg pravosuđa spriječavate da pravosuđe procesuira taj kriminal. Jer da je pravosuđe neovisno, i da ne utječete na pravosuđe, Vi ne biste bili premijer, jer ste osobno sudjelovali u tom kriminalu, a Dalić ne bi bila na čelu Podravke.

Transparentnost u blokadi pravosuđa koju sam navela potvrđuje Europska komisija u svom godišnjem izvješću o pravosuđu u Europskoj uniji. Prema tom izvješću Hrvatska je na zadnjem mjestu u cijeloj Uniji po neovisnosti sudova i sudaca. To izvješće je dokaz o vašoj štetnoj politici za koju svi u Hrvatskoj znaju, ali sad imamo i međunarodnu potvrdu.

To izvješće Europska komisija dostavlja svim relevantnim institucijama – od Europske središnje banke, do Europskog parlamenta. To izvješće čitaju sve značajnije tvrtke i investicijski fondovi – ne samo u Uniji, već u cijelome svijetu. I ta izvješća, koja dokumentiraju kako Vi i Vaša vlada kršite načelo vladavine prava i utječete na rad pravosuđa, jesu razlog zašto Hrvatsku zaobilaze veliki investitori, a to je razlog nezaposlenosti, pada standarda i siromaštva.

Da budemo jasni, Vi utječete na pravosuđe na identičan način kako su to radile prethodne Vlade Milanovića, Sanadera i Račana. A taj utjecaj vršite kako biste zaštitili korupciju i vladajuću strukturu i njihovo protupravno, abnormalno bogatstvo, koje je uzročnik nesreće hrvatskih građana.

I sad će dežurne galamdžije vikati kako imamo neovisno pravosuđe i da su u DSV-u samo dva političara – ali to je laž, jer u državi u kojoj su mediji kontrolirani, a sudovi ne funkcioniraju, u njoj vladaju neformalne skupine putem ucjena i kriminalne uvezanosti.

Evo vam primjera: čelni čovjek u Apisu, onaj koji nam broji glasove bez ičije kontrole, izvjesni Rendulić, koji je inače bio bliski suradnik Miroslava Šeparovića dok je isti bio odvjetnik, njegova je supruga v.d. predsjednica Općinskog suda u Zagrebu. To naravno nije slučajno.

Šeparovića, pak, protuzakonito štitite. Na moje zastupničko pitanje o visini prihoda koju je Šeparovićev odvjetnički ured uprihodio od državnih tvrtki, Vi mi odbijate odgovoriti. To sam pitanje postavila na temelju dojava ljudi iz tih tvrtki koji su mi tvrdili kako se Šeparović obogatio ne svojim znanjem, već političkom podobnošću. Tvrdnja je čak da je ispostavljao račune za usluge koje nije obavio jer su te radnje obavile tvrtke same. Za napomenuti je da je Šeparović svoj odvjetnički ured otvorio tek 2000. godine, i da mu je na otvorenju bio počasni gost Josip Perković, od Minhenskog suda pravomoćno osuđen nalogodavatelj udbaških ubojstava. Takav čovjek treba imati vjerodostojnost? Apsurd!

Vi Šeparovića štitite, on nije neovisan te ne donosi presude na temelju Ustava, već presude koje Vama odgovaraju.

Ili primjer iz moje Izborne jedinice, iz Grada Zadra. Jedna od čelnica Županisjkog suda je Dijana Grancarić. Njezin suprug se obogatio na poslovima koje mu omogućava Vama poznati Božidar Kalmeta. Znači, Kalmeta se sudova u Zadru ne mora bojati.

Upravo ovi primjeri su dokaz protuzakonite umreženosti vladajuće kaste. Vi to ne skrivate, to je transparentno, a upravo to jest glavni problem hrvatske države.

Za ovo stanje odgovornost snosi Vlada kojoj ste Vi na čelu, i koja ima stvarnu vlast u Hrvatskoj. Jer, u hrvatskoj ne vlada japanski car, već hrvatska vlada koja ima parlamentarnu većinu. Na koji ste način došli do te većine, to je druga stvar, ali je činjenica da imate stvarnu vlast.

Sjetite se riječi Willija Brandta – pravo i pravda se mogu gušiti, ali se ne daju ugušiti – i svakoj nepravdi dođe kraj. Sjetite se i svoga prethodnika, idola Vašeg kolege Jandrokovića – Ive Sanadera.

Svemu dođe kraj. Tako će doći i kraj ovoj nepravdi koju Vi provodite, a hrvatski će se građani izboriti za pravednu Hrvatsku jednakih mogućnosti i funkcionalne vladavina prava”.