Epidemiološka situacija je ključna za interes gostiju i uspjeh turističke sezone

Epidemiološka situacija je ključna za interes gostiju i uspjeh turističke sezone

Aktualan tekst o turizmu u Hrvatskoj donosi GLAS SLAVONIJE.

Za nama je prvi dio srpnja i početak turističke sezone na Jadranu. Kakvi su dosadašnji rezultati, nakon predsezone, u kojoj smo bili autodestinacija, jesu li se sada vratili i turisti koji u Hrvatsku dolaze avionima, te kakve su perspektive kontinentalnog turizma? Na ova pitanja odgovore je našem listu dala Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

– Izvrstan početak glavnog dijela turističke godine, ali i turistički promet od samog početka 2021. godine, nije nas iznenadio jer smo se kvalitetno pripremili i poduzeli sve aktivnosti kojima smo Hrvatsku pozicionirali kao sigurnu i poželjnu turističku destinaciju, što su turisti i prepoznali. Od početka srpnja ostvareno je 1,1 milijun dolazaka i 6,9 milijuna noćenja, odnosno imamo povećanje broja turista za oko 40 posto u odnosu prema istom razdoblju protekle godine. Od početka godine do sada imamo 1,2 milijuna turista više, odnosno 52 % više nego 2020. godine. Iako je Hrvatska prije svega autodestinacija s obzirom na geografski položaj i na činjenicu da imamo dobru cestovnu infrastrukturu, zračna povezanost izuzetno je važna za hrvatski turizam. Posljednjih godina udio gostiju koji dolaze u Hrvatsku avionom kontinuirano se povećava te se tako unatrag nekoliko godina povećao s 11 na 19 posto. Naravno, cilj je da nam broj aviolinija raste tijekom cijele godine, što osim prometne povezanosti doprinosi i konkurentnosti naše destinacije. Zadovoljni smo uvođenjem novih zračnih linija različitih prijevoznika koji hrvatske destinacije povezuju sa skandinavskim zemljama, Njemačkom, Engleskom, Španjolskom, Portugalom, a i prije nekoliko dana dočekali smo i izravni let iz Sjedinjenih Američkih Država New York – Dubrovnik. Istaknula bih i kako raste potražnja za putovanja vlakom, čemu svjedoči i proširenje linije češkog prijevoznika RegioJeta na Split. Sve te prometne linije dokaz su da je Hrvatska prepoznata kao visokokvalitetna i odgovorna turistička destinacija.

Sigurna destinacija

Ovogodišnja sezona bit će, prema svemu sudeći, obilježena zahtjevima za odgovornim ponašanjem. Hoće li koncept “Safe stay in Croatia” uspjeti?

– Gotovo 17 tisuća uključenih dionika u projekt “Safe stay in Croatia”, izvrsne reakcije s emitivnih tržišta, više od 700 tisuća pregleda www.safestayincroatia.hr stranice pokazuju da je projekt uspio. “Safe stay in Croatia” našu destinaciju ističe i od konkurentnih destinacija. Ovaj projekt važan je upravo zbog edukativnog karaktera koji ima za turističke dionike i same turiste, a to je poticanje na pridržavanje epidemioloških mjera, što je u ovim pandemijskim okolnostima od presudnog značenja. Na protokole u sklopu projekta zapravo gledamo kao na dugoročnu mjeru koja ima za cilj zaštitu zdravlja i promociju Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Turisti znaju da se u objektima s nacionalnom oznakom sigurnosti primjenjuju najviši standardi. Važno je naglasiti kako Hrvatska ni prošle ni ove godine nije imala zabilježen ni jedan slučaj zaraze u komercijalnom smještaju, što govori o odgovornosti našeg turističkog sektora. Preko www.safestayincroatia.hr web-stranice turisti na jednom mjestu imaju mogućnost pretražiti sve potrebne informacije za što sigurniji boravak – od pregleda epidemiološke situacije po županijama, lokacije punktova za testiranje, uputa što učiniti u slučaju zaraze do kriterija prelaska granica. Osim sigurnosti turistima je iznimno važno pružiti pravovremenu i točnu informaciju o svim aktivnostima vezanim za putovanje, što smo ovom stranicom i postigli. Više detalja na LINKU.

DEMOS MEDIA