Novca iz EU neće nedostajati, no ima li vlast hrabrosti za sveobuhvatne promjene?

Novca iz EU neće nedostajati, no ima li vlast hrabrosti za sveobuhvatne promjene?

Zanimljivu objavu donosi POSLOVNI DNEVNIK.

Ozračje još uvijek nije naklonjeno poduzetnicima i inovatorima, čemu je možda najveći uzrok dugo trajanje koruptivnog, politikom određenog bogaćenja, a ne stjecanje kapitala na osnovi rada i inovacija.

Sredstva su odobrena. Ursula von der Leyen prošlog je tjedna i svečano uručila Hrvatskoj “blagoslov” za naš plan oporavka te pohvalila državni vrh za hrabrost u planiranju i ciljevima. Drugim riječima, Europska komisija odobrila je naše 22 milijarde eura i zasigurno iznimno razveselila pučanstvo, inače pritisnuto dugim depresivnim razdobljem korona krize, i to razdobljem koje je nastupilo niti godinu dana nakon što smo krenuli s blagim oporavkom od krize iz 2008. godine.

Ali kao i uvijek, nakon svakog monumentalnog trenutka realnost nas vodi u otrežnjenje. Prošlog tjedna smo vidjeli jedan projekt – onaj Mate Rimca, kojeg je i predsjednica Europske komisije nazvala “budućnošću”, međutim vidjeli smo samo taj jedan. I u ushitu zaboravili još jednu činjenicu, da je stiglo “samo” 800 milijuna eura, a za ostatak sredstava moramo održati obećanja, moramo priču vratiti na toliko izlizanu riječ – reforme. Više na LINKU

DEMOS MEDIA