Hrvatski treneri obučavaju Frontexove stalne snage u španjolskoj Avili

Hrvatski treneri obučavaju Frontexove stalne snage u španjolskoj Avili

Simulacijskim vježbama zasnovanim na realnim situacijama s terena omogućuju polaznicima trećeg naraštaja stalnih snaga primjenu usvojenog teorijskog znanja

Mirjana Abramović, Aleksandar Čubrilo, Nikola Slamek, Robert Kralj i Martina Grdinić s Policijske akademije te Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice i Natalija Jovan iz PU zagrebačke predvode provedbu teorijske i praktične nastave zaštite državne granice za treći naraštaj stalnih snaga europske granične i obalne straže u španjolskoj Avili.

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), naime, od lipnja prošle godine obučava buduće pripadnike stalnih snaga europske granične i obalne straže. U prvoj kampanji Frontex će ukupno primiti više od 700 ljudi, koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi se osiguralo da vladaju vještinama potrebnima za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonskim okvirom i etičkim standardima EU-a.

Stalne snage pomagat će, dakle, članicama Europske unije u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija. Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminala te vraćanje ljudi koji se ilegalno nalaze u Europskoj uniji.

Treba napomenuti kako je, sukladno s Uredbom (EU) 2019/1896 Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži, Hrvatska u obvezi sudjelovati u osposobljavanju Frontexovih stalnih snaga, te se u izradu i provedbu programa obuke uključila i Policijska akademija, kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija.

Hrvatski tim zajedno s kolegama iz Rumunjske i Španjolske specijaliziran je za provođenje praktične nastave vezane za sustav zaštite državne granice, zadaće granične policije u zaštiti državne granice, aktivnosti granične policije u ophodnji te uporabu opreme za zaštitu državne granice. Osim toga, predstavnici Policijske akademije, certificirani Frontexovi treneri, zaduženi su i za provođenje završnog ispita i testiranja europske graniče i obalne straže u suradnji s Jedinicom za obuku Frontexa.

U trećem naraštaju obuke polaznika Frontexovih stalnih snaga kategorije 1 po prvi je put organizirana i praktična noćna vježba, u uvjetima smanjene vidljivosti. Polaznici obuke tako su imali priliku pokazati razinu usvojenih znanja i vještina iz teorijskog dijela obuke, posebno iz poglavlja „Taktika planiranja“ i „Korištenje tehničke opreme“. Obavljanje zaštite granice u noćnim uvjetima vrlo je zahtjevno pa će dobro poznavanje i pravilno korištenje specijalne opreme (termovizijskih kamera, uređaja za noćno promatranje…) te dobro planiranje i organizacija postupanja doprinijeti uspješnosti izvršavanja postavljenih zadataka.

„Obuku u Avili i ovaj put nadziru predstavnici Frontexa zaduženi za kontrolu kvalitete i moram reći da možemo biti ponosni na izvješće o nastavi koju provode hrvatski treneri, koji su još jednom dokazali snagu i vrijednost hrvatskih stručnjaka“, rekla je Mirjana Abramović, pomoćnica načelnice Policijske akademije i certificirana Frontexova trenerica. „Puno je truda i znanja uloženo, kroz suradnju Uprave za granicu i Policijske akademije modernizirali smo nastavne plane planove i programe na nacionalnoj razini, a naše iskustvo sad koristi i agenciji Frontex. Ono što se najviše vrednuje jest naša povezanost s operativom, odnosno terenom i informacijama koje dobivamo jer u skladu s događanjima na terenu pripremamo i situacijske vježbe. One su zato uvijek realne te svim polaznicima obuka i treninga na nacionalnoj i međunarodnoj razini mogu pomoći u usvajanju znanja i vještina ključnih za očuvanje i zaštitu vanjske granice EU.“

DEMOS MEDIA Izvor fotografijie i teksta MUP RH