Prijepori oko Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata…

Prijepori oko Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata…

Uoči donošenja Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, Srpsko narodno vijeće i Documenta predstavili su medijsku kampanju “Pravda za žrtve”. 

Kampanjom žele poboljšati prava civilnih žrtava rata i prevladati jaz u društvu. Iako, kažu, Zakon nije zadovoljio sva očekivanja, smatraju ga civilizacijskim iskorakom. Javlja HRT

– A svi oni koji na bilo koji način žele kontaminirati ovaj Zakon time što će istaći etničku pripadnost žrtava, time što će spomenuti imena Documente i SNV-a zapravo ne razgovaraju o meritumu stvari. Zapravo ne govore o pravu žrtava nego govore o etiketama. Zapravo žele diskriminirati žrtvu, istaknuo je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac

U Zakon nisu ugrađeni zaštitni mehanizmi koji će spriječiti da pripadnici agresorske vojske i njihovi pomagači ostvare svoja prava, upozorile su Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja, Udruga pravnika Vukovar ’91. i Udruga “Hrvatski bedem”.

Traže da se ostvarivanje prava onemogući pripadnicima paravojnih postrojbi i političkim dužnosnicima takozvane Srpske Krajine.

– Mislim na to da će se zaista provući i oni koji su upirali prstom, punili masovne grobnice, odvodili temeljem njihovog prsta odvođeni su ljudi u logore. Zakon je potrebno donijeti jer mnogi roditelji nisu ni dočekali, nisu ni pronašli svoju djecu. No, međutim njih gurati kao štit i bacat prašinu u oči hrvatskom narodu je u najmanju ruku perverzno, istaknula je Tanja Polić, predsjednica Udruge obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH. 

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE