Poduzetnici žele više slobode, a prodavače veseli neradna nedjelja

Poduzetnici žele više slobode, a prodavače veseli neradna nedjelja

O tome pišu u novom broju GLASA SLAVONIJE.

Javna rasprava otvorena je do 1. kolovoza, a predviđeno je da novi Zakon o trgovini stupi na snagu početkom iduće godine

Prijedlog izmjena Zakona o trgovini, koji je u javnu raspravu poslalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, izazvao je brojne reakcije. Na e-savjetovanje je u dva dana stiglo dvadesetak komentara, a najviše ih je vezano uz regulaciju radnog vremena trgovina te uz rad nedjeljom.

Podsjetimo, predloženo je da radno vrijeme trgovina od ponedjeljka do subote bude najranije od 6 sati do najkasnije 21 sat. Trgovine bi bile zatvorene nedjeljom i blagdanima, a trgovci bi mogli izabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Vlada je “ispipavajući” teren u travnju prošle godine, u prvom valu pandemije koronavirusa, uvela privremenu zabranu rada trgovina nedjeljom, koja je trajala mjesec dana. Potom su stigle najave da se ide u izmjene Zakona o trgovini. Predlagatelj se u svome razmišljanju oko rada nedjeljom poziva na dva temelja. Prvi je stav Ustavnog suda RH kojim se “utvrđuje da je u pravnom poretku Republike Hrvatske nedjelja onaj dan u tjednu koji je prema hrvatskoj tradiciji i njezinim običajima dan tjednog odmora…” Drugi adut temelji se na analizama koje su pokazale kako se udio prometa ostvarenog nedjeljom u odnosu na ukupno ostvareni tjedni promet kreće od 8 do 9,50 posto i čini najmanji tjedni postotak. Najviše se kupuje subotom, odnosno petkom. Iznimka su veliki trgovački centri koji najveći tjedni promet ostvaruju subotom. Više na LINKU.

DEMOS MEDIA