Premijer Plenković i državni tajnik Hanžek obišli gradilišta obiteljskih kuća u Petrinji na kojima se provodi projekt obnove

Premijer Plenković i državni tajnik Hanžek obišli gradilišta obiteljskih kuća u Petrinji na kojima se provodi projekt obnove

 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Ple​nković i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek obišli su gradilišta obiteljskih kuća u Petrinji na kojima se provodi projekt obnove, u delegaciji su bili Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Boris Milošević potpredsjednik Vlade, Magdelena Komes, gradonačelnica Petrinje i Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije.

Nakon obilaska predsjednik Vlade Andrej Plenković vodio je sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u Vojarni pukovnik Predrag Matanović. Na sastanku su dogovarane nove aktivnosti na  otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na tiskovnoj konferenciji poslije Stožera Andrej Plenković izvijestio je da na području Banovine dosad osigurano 2276 kontejnera i mobilnih kućica. Dodao je da po kontejnerima raspoređeno dodatnih 930 prijenosnih klima uređaja kako ljudi po ovim vrućinama ne bi bili bez odgovarajućeg hlađenja zraka.

Što se tiče organiziranja prehrane, premijer je naveo da je podijeljeno 867.100  toplih obroka za stanovništvo, te 77.700 za operativne snage koje rade na otklanjanju posljedica potresa. “To radi državna firma Pleter u sklopu Hrvatske vojske. Sada radimo na projektu postupnog preuzimanja tog zahtjevnog i odgovornog  putem lokalnih ugostitelja na Banovini”, rekao je Plenković.

Premijer je izvijestio da su dosad uklonjena 154 objekta, a riječ je o kombinaciji poslovnih, stambeno-poslovnih, višestambenih zgrada, obiteljskih kuća, javnih, sakralnih i gospodarskih objekata.

Dodao je da je zaprimljeno više od 6900 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, a 8769 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu, koji postupci obnove se provode u organizaciji Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Predsjednik Vlade je rekao i da se ubrzava proces nekonstrukcijske obnove te da su brojne kuće stavljene u funkciju. Naglasio je kako očekuje ubrzanu dinamiku obnove u tjednima pred nama.

Podsjetio je da je uspostavljen i zajednički ured u Petrinji u kojem danas zajednički rade predstavnici ministarstva graditeljstva, poljoprivrede, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Sisačko-moslavačke županije te Grada Petrinje. U uredu se na dnevnoj bazi rješavaju problemi stanovništva i procesuiraju svi zahtjevi. “Očekujemo da bude fokalna točka svih aktivnosti za naše građane kojima je potrebna pomoć nakon potresa”, kazao je Plenković.  

DEMOS MEDIA Izvor: fotografije i teksta Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH