Ribarskim brodom vuku mreže između kupača – Država tumači: “To što rade je legalno, ali opasno i zabranjeno”

Ribarskim brodom vuku mreže između kupača – Država tumači: “To što rade je legalno, ali opasno i zabranjeno”

 Niti 20 metara od plaže, doslovno, ali doslovno između kupača, danas je oko 11 sati ribarski brod (podaci poznati redakciji) nonšalantno zapasao mrežom migavicom i vukao je, dok su se ljudi, vjerojatno nesvjesni u kakvoj su opasnosti, uokolo kupali, ronili, veslali kajakom.

– Na Murteru, između plaža Slanica i Čigrađa. Je li moguće da je ovo po zakonu? – pita se čitatelj koji nam, šokiran viđenim, šalje ove snimke zbog kojih smo i sami bili uvjereni da se radi o potpuno ilegalnoj djelatnosti koja povlači i kaznenu odgovornost.

Ali… ali! Znate da živimo u Republici Hrvatskoj, gdje su zakoni pisani tako da ih nekad ni sami spisatelji ne bi razumjeli. Tako su i ovi ribari shvatili kad su tumačili onaj dio u kojem oni – donekle imaju pravo! Piše morski.hr

Ovu nevjerojatnu činjenicu potvrdili su za morski.hr i iz Uprave ribarstva, nakon što su pregledavajući sustav praćenja konkretnog ribarskog broda utvrdili da on doista ribari na ribarskoj pošti.

Problem – Preklapanje ribarskih pošta s plažama!?

Kako je to moguće, pitali su načelnika sektora za nadzor i kontrolu ribarstva u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, Maria Rogošića.

– Poslana je obavijest inspekciji da ga iskontrolira, kako bi se utvrdile sve činjenice. Temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukamaPravilnika o vrstama morskih plaža i uvjetima koje moraju zadovljavati, zabranjena je svaka gospodarska djelatnost i za nadzor je nadležna Lučka kapetanija. Mi ćemo svu dokumentaciju koju imamo, kompletirati u dokument i poslati Lučkoj kapetaniji u postupanje.

Prema Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova mrežama potegačama, da tamo je zaista legalna pošta, međutim zabranjeno je obavljanje ribolova na plažama. Problem je preklapanje ribarskih pošta s plažama.

Međutim, ako postoje dvije odredbe, uvijek je snazi je ona odredba koja je stroža. Ako smo mi rekli da je to pošta, a drugim zakonom je zabranjeno obavljanje gospodarske djelatnosti, počinitelj je u krivu – pojasnio nam je Rogošić.

No hoće li to shvatiti i ribari s ove snimke prije nego netko nastrada zbog njihove i/ili gluposti onoga tko je donosio pravilnike, prije nego li je uočio opasnost po živote ljudi, ostaje za vidjeti.

Slučaj je prijavljen i policiji, a mi se samo nadamo da će se hrvatski pravilnici napokon jednom uskladiti tako da se ne mogu i ne smiju različito tumačiti, kako posljedice ne bi bile kobne! Piše morski.hr