Provedena simulacijska vježba „Defender 21-CPX“

Provedena simulacijska vježba „Defender 21-CPX“

Pripadnici HV-a u sastavu Multinacionalne divizije – Centar sudjelovali su u simulacijskoj vježbi „Defender 21–CPX“

Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske sudjelovala je u sastavu Multinacionalne divizije-Centar (MND-C Multinational Division-Centre), pod zapovijedanjem general-bojnika Denisa Tretinjaka, zapovjednika stožera Multinacionalne divizije-Centar, u računalno potpomognutoj vježbi „Defender 21–CPX“. Pored pripadnika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, u vježbi su sudjelovali pripadnici Oružanih snaga RH raspoređeni u stožer Multinacionalne divizije – Centar, uz pripadnike vojski osam zemalja članica NATO-a – Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Italije, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Španjolske i Albanije. „Defender 21“ prva je vježba na kojoj je sudjelovao stožer Multinacionalne divizije – Centar. Objavljeno na web stranicama MORH-a.

Cilj vježbe je uvježbavanje stožernih procedura u procesu vojnog donošenja odluke kao i provjera važećih planova i koncepata nedavno aktiviranog američkog 5. Korpusa (V Corps) i Savezničkog Multinacionalnog korpusa Jugoistok (Multinational Corps Southeast – MNC-SE).

Vježba se provodila na više lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi, uključujući Fort Knox, SAD kao glavno zapovjedno mjesto te izdvojena zapovjedna mjesta u Grafenwöhru, Wiesbadenu, SR Njemačka te u Bukureštu, Rumunjska. Pripadnici Hrvatske vojske iz Multinacionalne divizije-Centar i Gardijske mehanizirane brigade provodili su vježbu u Združenom simulacijskom središtu američke Kopnene vojske (JMSC – Joint Multinational Simulation Centre) u Grafenwöhru u SR Njemačkoj. Stožer Multinacionalne divizije-Centar je sudjelovao u Defender 21-CPX istodobno upravljajući vlastitim prednjim zapovjednim mjestom (FCP) na poligonu Grafenwöhr te glavnim zapovjednim mjestom (MCP) u svojoj matičnoj bazi u Székesfehérváru u Mađarskoj.

Provedene aktivnosti uključivale su provedbu združenih ofenzivnih i defenzivnih operacija u međunarodnom okruženju. Pripadnici Gardijske mehanizirane brigade ostvarili su visoku razinu interoperabilnosti sa 125. i 15. mađarskom brigadom kao i s nadređenim zapovjedništvom divizije (MND-C). Isto tako, sudjelujući u ovoj vježbi stožer Multinacionalne divizije – Centar imao je izvrsnu priliku testirati koncept zapovijedanja i nadzora, postupke i komunikaciju između zapovjednih elemenata, stožerne postupke te informacijske i komunikacijske sustave.

“Ova nam je vježba vrlo važna i predstavlja izuzetnu priliku za razvoj naših sposobnosti za planiranje i provedbu operacija na razini divizije“, rekao je general-bojnik Denis Tretinjak, zapovjednik stožera Multinacionalne divizije-Centar. „Multinacionalna divizija – Centar kao i Gardijska mehanizirana brigada u potpunosti su ispunili dodijeljene im zadaće te pokazali sposobnosti potrebne za provedbu zadaća u sklopu NATO združenih snaga“, naglasio je general Tretinjak.

Vježba je službeno završena svečanošću 21. lipnja 2021. u vojarni “Alba Regia” u Székesfehérváru, gdje se general-bojnik Denis Tretinjak zahvalio pripadnicima stožera Multinacionalne divizije-Centar na njihovom entuzijazmu i predanom doprinosu koji je rezultirao uspješnom provedbom vježbe te riječima pohvale od strane ostalih sudionika vježbe.

Tom prilikom, za svoj izvanredan doprinos u provedbi ove vježbe, nagrađeni su pukovnik György Fenyvesi, pukovnik Zlatko Iživkić, pukovnik Nikica Lemić, pukovnik Péter Varga, bojnik Josip Štefanac, bojnik Tamás Székely, natporučnik Gáspár Palágyi i narednik Dario Šolić.

Osoblje stožera Multinacionalne divizije-Centar u drugom dijelu ove godine sudjelovat će u vježbi “Alligator Sword 21” pod vodstvom Njemačko-nizozemskog korpusa.

Simulacijska vježba – vježba na zapovjednom mjestu “Defender 21 CPX” (Command Post Exercise – CPX) zadnji je dio vježbe “Defender-Europe 21 (DE21) koju je Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodilo na području Europe od travnja do lipnja 2021. Pored ove vježbe, u sklopu “Defender-Europe 21“ provedene su i vježbe “Swift Response 21″, “Immediate Response 21” i “Saber Guardian 21”.

DEMOS MEDIA