Saborska press konferencija na temu obrazovanje parlamenata Mađarske, Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine

Saborska press konferencija na temu obrazovanje parlamenata Mađarske, Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine

Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije te član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Marko Pavić sudjelovali su na međuparlamentarnoj konferenciji odbora nadležnih za pitanja obrazovanja koju je organizirao austrijski parlament u okviru twinning projekta “Jačanje i daljnja podrška parlamentima BiH u poslovima europskih integracija”. 

Projekt provodi konzorcij sastavljen od parlamenta Mađarske, kao vodećeg člana konzorcija te Hrvatskoga sabora i parlamenta Austrije kao partnera u konzorciju. 

Konferencija je okupila članove odbora nadležnih za obrazovanje parlamenata Mađarske, Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine, s ciljem razmjene iskustava i najboljih praksi o obrazovnim politikama. Naglasak je stavljen na utjecaj europskih integracija na nacionalne obrazovne sustave i mogućnosti suradnje u okviru Europske unije, posebno putem programa EU-a, kao i na teme povezane s dualnim obrazovnim sustavom, organizacijom obrazovnog sustava u saveznim državama te na programe stipendiranja. 

Predsjednica Odbora Bedeković uvodno je istaknula kako je pandemija Covida-19 značajno utjecala na obrazovne sustave te je zahtijevala brze i fleksibilne odgovore vezane za učinkovitu organizaciju nastave. U tome je svakako bila od pomoći i inicijativa razmjene informacija o mjerama i aktivnostima koje države članice provode u borbi s pandemijom na svim razinama obrazovanja, pokrenuta tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije te nastavljena od strane drugih predsjedništava do danas. 

U nastavku je predsjednica Odbora Bedeković naglasila značaj političke i financijske podrške EU-a te suradnje država članica u okviru obrazovne politike, za koju primarnu odgovornost imaju države članice. Ujedno je predstavila prioritete istaknute u hrvatskim strateškim dokumentima u području obrazovanja, koji su u skladu s ključnim ciljevima Europskoga prostora obrazovanja, kao što su kvaliteta obrazovanja, uključivost, povezanost sa zelenom i digitalnom tranzicijom, status učitelja i nastavnika te mogućnosti visokog obrazovanja s ambicioznim europskim ciljevima. Više na LINKU

DEMOS MEDIA