SDP dotaknuo dno, ima li im spasa?

SDP dotaknuo dno, ima li im spasa?

Donosimo jutarnju analizu naše Ive Puljić Šego.

Kad se podvuče crta teško je reći da je SDP najveća oporbena stranka, iako kad se gleda broj mandata u Saboru to tako jest.

Sad se potvrđuje ono što je Ivan Račan prije nekoliko mjeseci rekao u našem studiju, da će SDP u lokalnim izborima dotaknuti dno. Imali su problema za skupljanje potpisa u dvije županije, predali su 40-ak lista manje na ovim nego na prošlim lokalnim izborima. Nemaju razloga za veselje kad je riječ o četiri velika grada. U Rijeci bi mogao dobiti, ali Rijeka je već tradicionalno crvena, međutim, na istoku zemlje nisu polučili nikakav uspjeh. Primjerice, u Vukovaru nisu prešli prag za ulazak u gradsko vijeće. Prenosi N1

Situacija kad je riječ o SDP-u doista je loša, nema razloga za veselje. U Zagrebu njihov kandidat nije uspio doći u drugi krug, ali slijede kombinacije SDP-a i Možemo!. Očito je da su prepoznali da jedino surađujući s platformom Možemo! SDP može nastaviti svoj politički život u jedinicama lokalne samouprave.

Vidimo da se u ostalim gradovima ide na šemu da ili SDP podrži kandidate platforme Možemo! ili da oni iz platforme Možemo! podrže SDP-ova kandidata. To je izuzetno loše za SDP.

Nisu još počela stranačka previranja, nije počelo rušenje Peđe Grbina, a da je Bernardić na čelu stranke, to bi već započelo u izbornoj noći. Oponentski tim već se oštri i neki čak zazivaju Bernardića, ali zasad se situacija u SDP-u čini barem prividno stabilna.

Rejting SDP-a je loš i to smo sad vidjeli. Valja reći da ne samo u Hrvatskoj, nego socijaldemokracija diljem Europe doživljava poraz i socijaldemokrati nikako da pronađu novi sadržaj unutar kojeg će djelovati. Platforma Možemo! sastavljena od aktivista zauzima taj prostor ljevice ili krajnje ljevice.