Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije i općina Okučani: 51 golub mira za poginule hrvatske branitelje u VRO „Bljesak“

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije i općina Okučani: 51 golub mira za poginule hrvatske branitelje u VRO „Bljesak“

Danas su u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije i općine Okučani pušteni golubovi mira u znak sjećanja na 51 hrvatskog branitelja koji su poginuli i preminuli od posljedica ranjavanja u VRO „Bljesak“ 1995. godine.

Ovom prigodom svetu misu je u crkvi Sv. Vida služio fra Mario Radman koji je potom predvodio i molitvu prilikom polaganja vijenca i paljenja svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima „Kristalne kocke vedrine“ u Okučanima.

Domaćini, UHBDRP BPŽ i općina Okučani, ugostili su predstavnike MUP-a RH, načelnika PU brodsko-posavske Antuna Valića i njegovog zamjenika Ivicu Kovačevića, načelnika PGP Stara Gradiška Miroslava Matića, načelnika PGP Slavonski Brod Ivicu Đakovića, te načelnika PP Okučani Zrinka Kapetanića. Po završetku Svete Mise okupljeni građani nazočili su svečanom puštanju 51 golubova mira koje su časničkim pozdravom otpremili u slobodu članovi UHBDRP BPŽ Vlado Radošić i Zvonimir Vuković.

Prema riječima načelnika općine Okučani Ace Vidakovića, zbog epidemioloških mjera i novonastale situacije mnoge aktivnosti ne mogu se održavati na sam dan obljetnice VRO „Bljesak“, a hrvatski branitelji svake godine dolaze odati počast svojim poginulim suborcima. Kao domaćin želja mu je svima omogućiti aktivnosti u skladu s mjerama, ali i proširiti sadržaj s nekim novim idejama dragih mu gostiju. Dobrodošlica hrvatskim braniteljima nikad nije, niti će izostati u Okučanima, pa današnju svečanost Vidaković planira uvrstiti u protokol dugogodišnje tradicije obilježavanja „Bljeska“.

Sjajna suradnja PU brodsko-posavske i UHBDRP BPŽ nadaleko je već poznata. Mnogi djelatnici PU brodsko-posavske svoj velik doprinos dali su u Domovinskom ratu, a danas su aktivni članovi Udruge i djeluju kroz razne sekcije promovirajući vrijednosti Domovinskog rata i zanimanje policajaca kao humano, odgovorno i časno zanimanje. Sinergijom djelatnih i umirovljenih policajaca nastali su brojni projekti, aktivnosti i zanimljivi sadržaji, a Udruga je otvorila vrata i prema građanima. U vrijeme pandemije rad Udruge usklađen je s uputama Nacionalnog civilnog stožera, ali se i dalje puno radi pod vodstvom predsjednika Vlatka Krznarića i članova Izvršnog odbora.

Golubovi mira danas su sve okupljene podsjetili na naš zajednički dug, obvezu sjećanja i zahvalnosti prema poginulim hrvatskim braniteljima, ali i na prolaznost života koji moramo proživjeti časno i odano kao istinski domoljubi.

FOTO I TEKST : UHBDRPBPŽ