Danas obilježavanje Tjedna jednakosti u Slavonskom Brodu

Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacije mladih Hrvatske pozivaju vas na konferenciju za medijie povodom otvorenja Tjedana jednakosti u Slavonskom Brodu, u ponedjeljak, 26. travnja ispred Gradske knjižnice Slavonski Brod (Trg Stjepana Miletića 12) u 11.30 sati.

Nakon toga, u 12 sati, na Korzu će se održati intervencija u javnom prostoru,  pod nazivom “Rušimo zid predrasuda i diskriminacije”. Cilj te intervencije je osvijestiti građanke i građane o raznim predrasudama s kojima su Romkinje i Romi sučene i suočeni svaki dan. Dodatno, kroz rušenje postavljenog zida želi se simbolički pridonijeti urušavanju stereotipa u svakodnevici.
U Slavonskom Brodu Tjedni jednakosti održat će se od 26. travnja do 8. svibnja, kako bi se upozorilo na diskriminaciju i probudilo jednakost.


U sklopu Tjedana jednakosti Slavonskom Brodu, 26. travnja uGradskoj knjižnici Slavonski Brod bit će postavljena audio-vizualna izložba Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, a u 19.30 u Centru mladih – Slavonski Brod građani i građanke će moći besplatno pogledati predstavu “POGLEDAJME”

Predstava  “POGLEDAJME” Romana Nikolića, nastala je u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem teprogovara o identitetu i društvenim odnosima. Zbog ograničenog broja mjesta, sukladno epidemiološkim mjerama, obavezna je rezervacija karata na prijave@cms.hr


Unutar jedne godine, svaki_a četvrti_a Rom_kinja doživi diskriminaciju.Tjedni jednakosti koji se između 8. travnja do 30. lipnja uz Slavonski Brod održavaju i u Zagrebu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i u Belom Manastiru te kampanja #ProBudiJednakost na društvenim mrežama, upozoravaju kako je diskriminacija nedopustiva i da je na svima nama da rušimo predrasude i promijenimo trenutnu situaciju.


Napomena: U prostorima Gradske knjižnice Slavonski Brod te Centru mladih – Slavonski Brod poštuju se epidemiološke mjere – ograničenjem broja ljudi u prostoriji, dezinfekcijom ruku i nošenjem maske. Predviđeni program podložan je izmjenama ako se epidemiološka situacija promijeni.