I u veselju i poteškoćama smo zajedno

Kao što smo vas izvijestili u prethodnoj objavi, početkom travnja je započela realizacija projekta „Zaželi jednake mogućnosti”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 928.650,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Projekt je ostvarila udruga DEMOS MEDIA sa sjedištem u Novoj Gradiški.

Ovim će se projektom pozitivno utjecati na povećanje zapošljivosti rizičnih skupina na tržištu rada i osigurati pružanje slabo razvijene socijalne usluge na području JLS I i II skupine, čime će se doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Broj krajnjih korisnika iznosit će 60, dakle svaka od 10 zaposlenih žena u projektu pruža pomoć i podršku za 6 krajnjih korisnika.

S obzirom kako je ovo prvi mjesec provedbe projekta, još su svi u svojevrsnoj fazi upoznavanja, kako voditelji projekta i koordinatori, tako i zaposlenice i krajnji korisnici. Ipak prva iskustva su odlična i definitivno se potvrđuje opravdanost ovakvih projekata koji provode socijalne programe u zajednici. Korisnici su jako zadovoljni, kao prvo što nisu više sami i što ipak neko svaki dan o njima vodi brigu. Zaposlene žene odgovorno obavljaju svoje zadatke sukladno dnevnom odnosno tjednom rasporedu po satima. Svako dan obilaze nekoliko svojih korisnika te o svemu vode svojevrsni dnevnik rada, te o svome radu informiraju koordinatora. U ovo vrijeme pandemije COVID 19 svi moramo dodatno biti oprezni pa se pridržavamo svih epidemioloških mera, a to prije svega znači korištenje maski i držanje distance te higijene ruku.

Evo kao malu ilustraciju naših aktivnosti donosimo vam informacije zaposlenice Dijane Deanović. Oni koji Dijanu bolje poznaju znaju kako je riječ o vedroj osobi koja se godinama bavi glazbom, jako lijepo pjeva, a sada sa veliki zadovoljstvom obavlja poslove brige o svojih 6 korisnika. Dijanu veseli što sada ima posao i stalna redovna primanja, pa joj nije teško zamijestit tijesto i napraviti prave domaće rezance i mlince za svoje korisnike. Nije tu najvažnije jelo nego zajedničko druženje i veselje. Ona nam javlja kako je sve u najboljem redu te kako je „uhvatila ritam“ svojih svakodnevnih obveza rada sa korisnicima.

Naša druga zaposlenica Zdenka Ciprić nam je poslala fotografije našeg korisnika gospodina Đure iz Davora koji je ovih dana, točnije 19. travnja proslavio rođendan 86-ti rođendan. To je bio dovoljan razlog da Zdenka ispeče i tortu za slavljenika i na ovako divan način uljepša njegov rođendan. I ovo je dokaz kako je projekt ZAŽELI izvanredna ideja i projekt koji će diljem Hrvatske usrećiti brojne starije osobe u potrebi.

Za kraj samo kratka najava. Udruga DEMOS MEDIA ovih dana uređuje prostor u Relkovićevoj ulici u Novoj Gradiški gdje će biti i okupljanje i radni sastanci uposlenica u spomenutom projektu „Zaželi jednake mogućnosti”. Prostorije su oličene, a baš sutra se postavlja i inventar te će biti instalirani kompjutori te ćemo konačno imati zadovoljavajući prostor za rad. Oko toga su jako angažirani Mario Strinavić i Antun Brađašević koji pripremaju i organizaciju uvodne konferencije. Umjesto sredinom svibnja, to će se dogoditi već krajem ovog mjeseca travnja.

Hvala svima što su se odgovorno i savjesno prihvatili posla od prvog dana i uvjereni smo kako ćemo tako biti marljivi cijelo vrijeme trajanja projekta.

DEMOS MEDIA