Mamić o sucima: Pola milijuna eura, ljetovanja, skupocjeni sat, opijanja, napad u Buševcu…

Mamić o sucima: Pola milijuna eura, ljetovanja, skupocjeni sat, opijanja, napad u Buševcu…

Za Sessu je rekao da je “kleptoman, varalica i zlotvor”, a tvrdi i da je osječkim sucima dao pola milijuna eura

Dan nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zdravko Mamić održao je konferenciju za novinare u Mostaru. Tijekom obraćanja Mamić se obračunao i s predsjednikom Vrhovnog suda Đurom Sessom, ali i brojnim drugim sucima koje je optužio za primanje mita. Mamić je na presici ustvrdio da je svima njima plaćao kako bi mijenjali presude ili utjecali na njegov slučaj. Javlja Jutarnji list

– Čovjek kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi. Recite sada, je li ovo opet neki Mamićev show i kleveta. Nije. Istinu govorim, rekao je Mamić o Sessi.

– Osobno sam mu kao predsjedniku suda donosio novac u kancelariju da bi mijenjao donesene presude ili utjecao na sudske sporove u toku, izjavio je Mamić.

Tvrdi i da je spreman surađivati u dokazivanju Sessine krivnje.

Mamić je zatim ustvrdio da je sucu osječkog Županijskog suda Zvonku Vekiću predao 500.000 eura koje je ovaj, prema Mamićevim tvrdnjama, trebao podijeliti s Darkom Krušlinom Antom Kvesićem.

– Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući novu godinu, izjavio je Mamić.

Tvrdi i da je Vekić u nekoliko navrata bio kod njega u BiH, a u Širokom Brijegu se s jednim od tih sudaca “dogovarao kako će se osloboditi moja presuda i neće potvrditi druga optužnica”. Izjavio je i kako su ti isti suci uredno dolazili na utakmice Dinama i hrvatske reprezentacije.

– Sjećam se jedne prilike prije nego što mi je počelo prvo suđenje, igrala je reprezentacija utakmicu kad mi je došao jedan djelatnik na osiguranju i rekao da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku Ljubo Pribić želi doći do mene. Rekao sam da ga puste, on mi je prišao i rekao da bi me htjeli upoznati suci iz Osijeka koji će mi suditi u postupku. Mi smo se u toj loži izbijali od alkohola, družili se satima, gdje sam u jednom momentu ovaj sat skinuo s ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek. Postoje svjedoci. Radi se o satu 20 i nekoliko tisuća eura. Reći ćete – kako sam mu dao sat, a sad mašem njim. Kad sam kasnije došao na sud, Pribić me potražio u panici i rekao da je Krušlin poručio da ima drugih načina da se zahvališ i vratio sat jer je nekoliko osoba vidjelo predaju sata, tvrdi Mamić dodajući da im je organizirao ljetovanja u Pirovcu i Rovinju.

Sve ove informacije, tvrdi Mamić, dostavljene su DORH-u, ali ne zna u kojoj je fazi taj predmet.

Zatim je ispričao svoju verziju događaja koji su se zbili u vikendici u mjestu Buševec pored Velike Gorice koja je u vlasništvu Željka Dolačkog.

– Slavili smo godišnjicu braka gospodina Miljevića i njegove supruge kad su nepozvani tada došli Zoran Vekić, Drago Krušlin, Ljubo Pribić, vozač koji ih je vozio i plus još jedan gospodin čije ime ću za sada zadržati. Došli su nepozvani, pjevali s nama, plesali s mojoj ženom, ljubili se s njom, Krušlin joj je pokazivao poruke koje je razmjenjivao sa svojom ženom… Skoro sam ga prebio jer sam ga pitao kako može sudjelovati u mom progonu. Rekao mi je da me voli i da želi biti moj prijatelj i zato je tu, ali da se boji da će me morati suditi. Rekao sam mu ‘zločinče, kako te nije sram da mi to u lice govoriš’. Čime ćeš me osuditi!?’ Uhvatio sam ga za prsa pa su me sudac Vekić i ostali gosti skidali kad sam ga uhvatio za prsa, ispričao je Mamić.

Mamić je za primanje mita optužio i suca visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nediljka Bobana.

– Imam sve dokaze protiv tih lopova i kriminalaca. Ima još i drugih. Predsjednik suda Zvonko Vrban je najveći kriminalac koji će kad tad biti smijenjen, kazao je Mamić.