Skandal kod Dubrovnika: Policajke su prijavile načelnika da ih je seksualno zlostavljao…

Skandal kod Dubrovnika: Policajke su prijavile načelnika da ih je seksualno zlostavljao…

Načelnik jedne postaje na dubrovačkom području seksualno je uznemiravao i diskriminirao svoje kolegice piše Index. One su ga anonimno prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a te Uredu za ravnopravnost spolova.

– Načelnik žene ne smatra ravnopravnima u policiji, već ih smatra seksualnim objektima i tako se ponaša prema njima – rekle su novinaru policajke i naglasile kako su mnoge kolegice dobivale poruke preko aplikacije Viber. Slao ih je s postavljenim brisanjem nakon minute.

– Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla – prepričale su policajke.

Da su proveli istragu i sve prijavili DORH-u potvrdili su iz MUP-a za 24sata. 

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

– Ministarstvo unutarnjih poslova je odmah po zaprimanju anonimnih podnesaka i prvih saznanja da postoji sumnja u nedolično ponašanje rukovoditelja kojeg navodite u svom upitu prema policijskim službenicama, s ciljem provjere svih navoda, formiralo stručni tim sastavljen od policijskih službenika Službe za unutarnju kontrolu i stručnih službi Ravnateljstva policije.
 
Napominjemo da Ministarstvo unutarnjih poslova prije zaprimanja anonimnih podnesaka nije imalo saznanja niti je zaprimilo prijave policijskih službenica niti je raspolagalo drugim saznanjima, a koja bi upućivala na sumnju da postoji nedolično ponašanje rukovoditelja prema policijskim službenicama.
 
Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice utemeljeni. 
 
U skladu s tim, izvješće o svemu utvrđenom dostavljeno je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe. Sukladno navedenom, načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske je 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja  te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu.
 
Također, o svemu utvrđenom pisanim putem izviještena je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (22. listopada 2020.), Pučka pravobraniteljica (8. prosinca 2020.), a 12. siječnja 2020. godine posebno izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku.
 
Zaključno, napominjemo da je Ministarstvo u sjedištu odmah po saznanju reagiralo, odnosno poduzelo sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti.