MUP unajmljuje čarter kako bi iz Hrvatske udaljio 5 Egipćana: Raspisali i natječaj, spominju i EU fondove…

MUP unajmljuje čarter kako bi iz Hrvatske udaljio 5 Egipćana: Raspisali i natječaj, spominju i EU fondove…

Kako bi u matičnu zemlju vratilo petoricu Egipćana koji su u Hrvatsku ušli nezakonito, Ministarstvo unutarnjih poslova ovih je dana bilo prisiljeno raspisati natječaj za čarter-let za koji će izdvojiti oko 300 tisuća kuna.

Do ove je javne nabave, objasnili su nam u MUP-u, došlo zato što je zbog pandemije covida-19 znatno smanjen broj letova prema Arapskoj Republici Egipat, no dobra je vijest da taj trošak neće ići na račun proračuna, nego će se troškovi povratka, uključujući i najam leta, financirati iz fondova EU.

Petorica državljana Arapske Republike Egipat, naime, u Hrvatsku su ušla nelegalno i bez osobnih dokumenata zbog čega je izdana odluka o njihovu povratku, a iz MUP-a nam nisu pojasnili kada su i kako Egipćani ušli u zemlju.

No, zato su poslali statistiku o prisilnim udaljenjima tijekom 2020. godine kojih je, prema podacima MUP-a, bilo ukupno 954. Od toga, nastavljaju, 407 ih je izvršeno u sklopu postupka readmisije, koji se provodi na temelju bilateralnih readmisijskih sporazuma, te 547 ostalih prisilnih udaljenja.

“Najveći broj readmisija je izvršen u susjedne zemlje, prije svega u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju te Crnu Goru. Prema državljanstvima, najbrojniji su bili državljani Kosova (253), Turske (165), Albanije (149), BiH (57), Maroka (49), Pakistana (48) i Iraka (45)”, odgovorili su iz MUP-a.

Sudeći prema podacima iz natječajne dokumentacije, čarter-let potreban je na relaciji Zagreb-Kairo-Zagreb, avion mora imati najmanje dva toaleta, a rok za povratak petorice Egipćana definiran je do 20. veljače, piše Jutarnji.