Penava o eventualnom dolasku SDSS-a i Pupovca u Kolonu sjećanja…

Penava o eventualnom dolasku SDSS-a i Pupovca u Kolonu sjećanja…

ukovarski gradonačelnik Ivan Penava bio je gost Dnevnika.

Penava je u izolaciji zbog koronavirusa.

“Zasad imam blaže simptome. Nemam osjetilo njuha i okusa, a sve druge probleme o kojima pričaju u medijima, ja nemam. Bio bih sretan da tako i ostane”, rekao je Penava.

Kaže kako je u organizaciju Kolone sjećanja uključen i kako sudjeluje virtualnim putem koliko može. “U suradnji s Ministarstvom branitelja, mi kako organizatori u Gradu sa Stožerom civilne zaštite nastojimo osigurati taj događaj”, ističe.

“500 ljudi smo odredili kao nekakvu granicu, s tim da smo svjesni da duž trase od 5,5 kilometara taj broj ne možemo kontrolirati, stoga ćemo nastojati održavati razmak”, dodaje.

Osvrnuo se i na dolazak državnog vrha u Vukovar.

“Definitivno mislim da je državnom vrhu mjesto u Vukovaru, a hoće li doći ili neće, to je na njima. Ne poziva se ponaosob nikoga. Ono što je važnije za nas koji smo u Koloni jest da toga dana dominira sjećanje na branitelje Vukovara, na stradale i na civile. Ne trebaju dominirati teze i promišljanja tko će biti tamo, a tko neće u kolonu i tko će što obući ili neće”, kaže Penava.

Komentirao je i činjenicu da SDSS još uvijek nije odlučio hoće li sudjelovati u Koloni sjećanja.

“Ja sam govorio i ranije, Srba je u koloni bilo i bit će. Bili bi mi drago da u Koloni budu i predstavnici SDDS-a. Mislim da su oni u koloni trebali biti odavno”, tvrdi.

Govorio je i o tome može li se Vukovar riješiti stigme da je isključivo memorijalni centar.

“Ne može se Vukovar rasteretiti svoje teške, ali značajne prošlosti. Ne treba od toga bježati, ali daleko da treba samo o tome pričati. To je tako zbog još uvijek relativno bliske distance u odnosu na Domovinski rat”, kazao je Penava.