Respiratorni centar KB Dubrava: Bolest ne bira godine…

Respiratorni centar KB Dubrava: Bolest ne bira godine…

Na jedinici intenzivne medicine smjene su im u pravilu, kaže, četiri sata. “Prva smjena traje obično od 7.30 i traje do 11.30. A zašto 4 sata? To je nekakva garancija da sva zaštitna oprema neće propustiti virus prema dubljim slojevima”, pojasnio je.

“Imamo 3 intenzivne jedinice. Po noći je obično jedan liječnik, preko dana dva”, govori pa dodaje da su dobili pojačanja iz drugih bolnica, pa sada i po dvoje liječnika može u isto vrijeme ući u jedinicu.

Kaže da nitko od kolega nije želio odustati kada je vidio jedinicu intenzivne medicine.

“Svi smo svjesni u što ulazimo i s čim se bavimo. Ovdje smo zbog bolesnika, ti ljudi nisu krivi što su bolesni, a na nama je da im pomognemo”, rekao je glavni anesteziolog.

Kaže da u ovom trenutku imaju dovoljno respiratora, ali uvijek postoji opasnost da u jednom trenutku dođe do manjka broja.

Smrtnost pacijenata na respiratorima je, prema podacima kojima raspolaže, oko 52, 53 posto.

Što se tiče povremenog nestanka struje u bolnici, liječnik kaže da na intenzivnoj sve funkcionira pa dodaje kako ne postoji bolnica na svijetu u kojoj ne može doći do tehničkih broblema.

Klinička slika bolesnika je, kaže doktor, šarolika. “Prvo što je dokazano je da bolest udara po svim organima i organskim sustavima. Primarni problem jesu pluća. Međutim, problem je i kardiovaskularni sustav. Pokazano je da kod svih tih bolesnika postoji veća šansa da se stvaraju ugrušci i dođe do embolije ili tromboze i može završiti sa smrtnim ishodom… Problem je što virus napada na više sustava, ulazi u molekulu hemoglobina koja prenosi kisik”, pojasnio je.

Bolest ne bira godine, dodaje potom.

“Nama su svi bolesnici jednako vrijedni. Sustavi teško izdrže ovaj način rada, to se događa i kod nas. S jedne strane nemate dovoljno osoblja, ali bolnica treba nastaviti s radom”, poručuje Nikola Bradić, prenosi N1.