Milanović: Pitat ću Plenkovića kojim sam riječima posijao sjeme mržnje…

Milanović: Pitat ću Plenkovića kojim sam riječima posijao sjeme mržnje…

Predsjednik Zoran Milanović sa službenog posjeta Međimurskoj županiji, kako je rekao, ponavlja pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću -“kojim sam to riječima i gestama ja 2016. prosuo i posijao sjeme mržnje i agresije”.

– Pitat ću ga to i sutra, ako budem pred novinarima, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović novinarima u Čakovcu. Javlja HRT

Sve je relativno, to znamo od Einsteina. Hrvatska je apsolutna, a to relativiziranje vjerojatno je pojam iz njegove maturalne radnje 1988., rekao je Milanović upitan za komentar izjave premijera Andreja Plenkovića.

Ja sam premijera, dodaje, a ne on mene, nazvao poslije napada na zgradu Vlade, ponudio sam suradnju i javno rekao što mislim, da treba zaštititi zgradu Vlade. Da bi on sljedeći dan u Bruxellesu mene optužio da sijem sjeme mržnje.

– Ovo nije prepucavanje, ovo je elementarna zaštita neke ljudske pozicije, ako hoćete i moje. A to što je relativiziranje uloge predsjednika Republike, morate pitati stručnjaka za hrvatski jezik i sintaksu Andreja Plenkovića, jer ja to ne razumijem, rekao je Milanović.

Postavio je i pitanje što on to relativizira i što znači relativizacija

– Ako je relativizacija neispravna, onda je apsolutizacija valjda ispravna, ali ja se nikad nisam za to zalagao.  Relativizacija napada na Markovom trgu, pa moja supruga je 2 minute poslije prošla ulicom u blizini, rekao je. Pa tko je prvi javno rekao da zgradu Vlade treba početi ozbiljn štititi!? Je li to relativizacija? Ili možda on svojim izjavama relativizira funkciju predsjednika hrvatske Vlade, s obzirom da ništa ne zna, ništa ne prati, ni o čemu ne odlučuje, rekao je Milanović.

Sad vidim da se odlučuje, sazivaju se sastanci na kojima je i DORH prisutan, odjednom se šalju poruke o uhićenjima, je li to relativizacija ili apsolutizacija vlasti, dodaje.

– I da se vratimo na sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti. Slušajući njega, koji kaže da je došlo do radikalizacije u hrvatskom društvu, što do jučer nismo opazili, nije li to vrišteći, kako on kaže, razlog za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, i to u njenom zakonskom sastavu. A ne tako da na nju dođe pola HDZ-ove Vlade, što sam zadnji put dopustio, a ovaj put neću. Hoću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost onako kako to zakon kaže, a ne kao komunikacijsku paradu, rekao je Milanović.

Snimku napada vidio je odmah te je još jednom ustvrdio kako je to bio napad na policajce. Napad prema njemu ima elemente terorizma, ali “nema veze” s ozbiljnom organizacijom te je podržao javnu objavu snimke. Podržao je i izmjenu Zakona o telekomunikacijama te poručio da će se procedura izrade zakona strogo gledati “jer to ne smije završiti preko crte”, a izmjene moraju biti rezultat javne rasprave.

Vezano za premijerovu izjavu da bi predsjednika mogao nazvati 54-godišnjim šmrkavcem, Milanović je kroz smijeh rekao da ga to ne vrijeđa, da je od premijera stariji i iskusniji te da mu nudi suradnju.

Predao je dokumentaciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Potvrdio je kako je predao dokumentaciju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vezano za putovanje u Albaniju. Kaže kako je njegovo kretanje, kao i Plenkovićevo, stvar Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a i Hrvatske vojske, a ti podaci nisu javni.

– Molim da ne postavljamo pitanja o tome gdje sam se, kada i kojim sredstvom kretao, uključujući sredstva Vlade i Hrvatske vojske jer ti podaci nisu dostupni javnosti. Mogu biti dostupni jedino u zakonskom postupku pred hrvatskim sudom temeljem odgovarajućeg naloga, nikakvom povjerenstvu, pa ni za sukob interesa i, nažalost, ne medijima. Tu će morati postojati određena razina povjerenja, poručio je Milanović.

Ustvrdio je kako se ne mogu povući paralele s privatnim putovanjem bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD jer o tome nisu bile obaviještene diplomacija, službe, ni vojska. Njegov odlazak u Albaniju bio je vojnim brodom u sastavu Hrvatske ratne mornarice na kojem je bilo 10 mornara, komodor, hrvatski veleposlanik, hrvatski vojni izaslanik i drugi. Što je tu privatno, upitao je.

O epidemiji: Treba stalno biti znatiželjan i slušati struku

Vezano za epidemiju koronavirusa, rekao je da ga situacija “i zabrinjava i ne” koliko i ostale. Masku nosi u zatvorenome i kad posjećuje staru majku, a na sastancima sjedi podalje, ali napomenuo je da svi koji su zaraženi nisu i bolesni. Pozvao je da se pogledaju informacije o Hongkonškoj gripi, koja je harala 1968. i 1969. godine u tri vala, od koje je umrlo gotovo dva milijuna ljudi.

– Treba stalno biti znatiželjan i slušati struku, poručio je Milanović dodavši kako Miroslav Radman, ugledni znanstvenik, “govori sve suprotno od vladinih stručnjaka”.