Prva reakcija ministra Marića na pad BDP-a, evo što je rekao …

Prva reakcija ministra Marića na pad BDP-a, evo što je rekao …

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je pad BDP-a u drugom tromjesečju koji iznosu 15,1% i najveći je zabilježeni pad otkad se u posljednjih 25 godina bilježi statistika.

“To je najveći tromjesečni pad ikad zabilježen u Republici Hrvatskoj što mislim da s obzirom na koronu i nije neko veliko iznenaneđenje.

Državna potrošnja je jedina kategorija koja je zabilježila rast što je očekivano s obzirom na okolnisti i što smo sve poduzimali.

Pad osobne potrošnje od 14 posto je najveći ikad zabilježeni pad osobne potrošnje.

Kod investicija nismo očekivali tako veliki pad”, komentirao je Marić.

“Od ukupnih investicija u Republici Hrvatskoj na godišnjoj razini 52% se odnosi na građevinu, a ona je zabilježila neznatni plus. Smatramo da je nabava opreme vodila prema tome da su ukupne investicije pale više od očekivanog. Imali smo i fizičku barijeru što se tiče nabava opreme zbog pandemije”, rekao je ministar financija.

Na pitanje hoće li uslijediti veliki broj otkaza, Marić je rekao da nitko ne može ništa garantirati i biti jako konkretan po tom pitanju.

“Izazovi kao takvi ostaju. Svi moramo činiti sve da se u što većoj mjeri sačuvaju radna mjesta, to je sada najvažnije. U nekim segmentima, poput građevine, već se vidi da stvari kreću na bolje, dok je u drugima, poput ugostiteljstva teže”, naveo je Marić.

“Pad u drugom tromjesečju je na razini eurozone. Kad se gledaju pojedinačne zemlje, ima zemalja koje imaju i višu stopu pada, Italija, Španjolska, Portugal… Napravili smo i analizu s uključenim prvim tromjesečjem, ostvaren je pad od 7,8%”, rekao je Marić. Piše poslovni.hr

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex