Platforma Možemo: Zakon o obnovi Zagreba je nedorečen i nejasan….

Platforma Možemo: Zakon o obnovi Zagreba je nedorečen i nejasan….

Predstavnici platforme Možemo! smatraju da je Konačni prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice, nedorečen i nejasan.

I dalje inzistiraju da obnovom Zagreba upravlja Zavod, a ne Fond, kako predlaže Vlada.

– Predlagač kaže da u Fondu će biti ionako administrativno osoblje a ne stručno osoblje što smatram da upravo i nije poanta. Mi smo tražili da stručni kapaciteti budu u tom Zavodu umjesto Fonda kako bi se doista stručno mogla voditi obnova kako bi se mogao u tom tijelu mogao donositi program cjelovite jezgre grada Zagreba, govori Tomislav Tomašević, čelnik platforme “Možemo”. Piše HRT

Tomašević je podsjetio i na, kako je rekao, primjere dobre prakse poput Zavoda za obnovu Dubrovnika koji je osnovala država zajedno s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom.

Sandra Benčić izrazila je zabrinutost kako će se provoditi obnova te kako će se sredstva trošiti i tko će to kontrolirati. Podsjetivši kako su u ranijoj raspravi tražili osnivanje neovisnog tijela koje će nadzirati financiranje i potrošnju sredstava za obnovu, rekla je kako taj njihov prijedlog vlada nije u cijelosti prihvatila.

Rekla je da će i dalje inzistirati na osnivanju neovisnog tijela u kojem bi bili stručnjaci za javnu nabavu, predstavnici državne revizije te predstavnici parlamenta kako bi građani, dodala je,  imali jamstvo da će se ta sredstva namjenski i transparentno trošiti.

Izrazila je zabrinutost s pitanjem kako će se pomoći građanima koji su već sami krenuli u popravke oštećenih zgrada jer u zakonu nigdje nije specificirano na koliku pomoć oni imaju pravo.

Benčić je zatražila i da se odmah regulira pitanje cijena na tržištu za te popravke jer su one različite, a cijene nekih radova su bile i do 400 posto više nego inače.

Također, kazala je i da je u prijedlogu nejasno riješeno pitanje zamjenskih kuća. Smatra da vlada želi ograničiti mogućnost dobivanja zamjenskih kuća onima kojima je kuća potpuno uništena samo za one koji nemaju kuću ili stan od srodnika u ravnoj liniji. To znači da neka obitelj neće moći dobiti zamjensku kuću ako im npr. kćer ima stan na istom području.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex